avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA anularea din oficiu a inreg in scopuri de tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

anularea din oficiu a inreg in scopuri de tva

Buna ziua! Am o firma platitoare de tva care si-a suspendat activitatea la reg com, am primit o decizie de la finante prin care mi se comunica ca firmei mele i-a fost anulata inregistrarea in scopuri de tva. Intrebarea mea e eu ce trebuie sa fac pentru ca la data suspendarii firmei aveam materiale pentru care am dedus tva la momentul achizitionarii lor, am o tva neexigibila in balanta, trebuie sa achit tva-ul neexigibil?
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 17:30, 17 Februarie 2011
Pana la data de 05 mai 2010 anularea din oficiu a codului de TVA se facea in baza OMF nr.605/2008, ca urmare a declararii inactive din punct de vedere fiscal a unui contribabil ( inactiv fiscal se declara un contribuabil care timp de 6 luni nu si-a indeplinit obligatiile declarative, inactivitatea se inscrie in cazierul fiscal al firmei si al administratorilor, aici este o alta problema cu alte consecinte , vezi OG 75/2001).

OMF nr.605/2008 a fost abrogat de OMF 1786/2010 pentru aprobarea modificarii din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVA care la ANEXA 4 prevede forma DECIZIEI de anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA.

CONCLUZIE:
Probabil ca dvs. vi s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a declararii firmei dvs inactive fiscal. Chiar daca activitatea firmei dvs. este suspendata, pe perioada suspendarii aveti obligatii declarative ca si cum firma ar functiona, aceste obligatii declarative s-ar putea reduce numai daca ati solicita aprobarea regimului derogatoriu...

CE TREBUIE SA FACETI:
Trebuie sa inlaturati motivele care au dus la declararea firmei ca inactive fiscal ( = sa depuneti toate declaratiile la zi) si sa solicitati organului fiscal inregistrarea in scopuri de TVA pentru a va putea comporta la reincepera activitatii firmei dvs. ca si platitor de tva.

TVA-ul neexigibil este aferent marfii din stoc ( probabil ca faceti comert cu amanuntul si tineti evidenta contabila in pret de vanzare , de aici si TVA-ul neexigibil).
Buna seara
Pe langa ce deja a mentionat colegul meu, mai adaug ca si suspendarea are drept efect anularea inregistrarii in scop tva .

ART. 153
Înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA
(9) Organele fiscale competente pot anula înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol, dacă, potrivit prevederilor prezentului titlu, persoana nu era obligată să solicite înregistrarea sau nu avea dreptul să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol. De asemenea, organele fiscale competente pot anula din oficiu înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA, conform prezentului articol, în cazul persoanelor impozabile care figurează în lista contribuabililor declaraţi inactivi potrivit art. 11, precum şi a persoanelor impozabile în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii. Procedura de scoatere din evidenţă este stabilită prin normele procedurale în vigoare. După anularea înregistrării în scopuri de TVA persoanele impozabile pot solicita înregistrarea în scopuri de TVA numai dacă încetează situaţia care a condus la scoaterea din evidenţă.
Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
ART. 148 Cod fiscal
Ajustarea taxei deductibile în cazul achiziţiilor de servicii şi bunuri, altele decât bunurile de capital
c) persoana impozabilă îşi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate şi serviciile neutilizate la momentul pierderii dreptului de deducere.

Multumesc pentru raspunsuri. Anularea inregistrarii in scopuri de tva e ca urmare a suspendarii activitatii, declaratiile fiscale sunt depuse la zi. Decizia am primit-o pe data de 29 iulie, in ea scrie ca firma este scoasa din evidenta ca platitoare de tva cu 1 iunie 2010, deja am depus decontul pe iun cu 0, trebuie sa refac decontul cu suma de plata la tva pentru iunie si sa platesc toate accesoriile pentru intarziere?
Am fost la finante si mi-au spus ca nu trebuie sa platesc tva neex, (ca ordinul 1876 nu are si alte completari ) dar daca vreau, sa refac decontul la iunie, sa declar tva de plata, si sa platesc si majorari de intarziere.

Alte discuții în legătură

Ajustare tva in cazul anularii inregistrarii in scopuri de tva adela79 adela79 Am o rugaminte. Avem o societate platitoare de TVA, cu activitatea suspendata la Registrul Comertului incepand cu data de 01.07.2009. Zilele acestea ne vine de ... (vezi toată discuția)
Factura cu tva gresita nina_2005ro nina_2005ro Buna ziua, in luna martie anul acesta, am redeschis activitatea unui srl al carui administrator si asociat unic sunt, in ideea de a vinde camionul ce se afla ... (vezi toată discuția)
Neplatitor de tva reluare activitate in 10 ianuarie 2011 contexaudit contexaudit daca o firma avea activitatea suspendata la 31.12.2010 si isi reia activitatea in 10 ian 2001 mai poate opta pentru neplatitoare de tva (vezi toată discuția)