avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ajustare TVA in cazul anularii inregistrarii in ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ajustare TVA in cazul anularii inregistrarii in scopuri de TVA

Am o rugaminte. Avem o societate platitoare de TVA, cu activitatea suspendata la Registrul Comertului incepand cu data de 01.07.2009. Zilele acestea ne vine de la finante o decizie privind anularea din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA, ca urmare a starii de inactivitate temporara. Era de asteptat, citind diferite articole in ultima perioada. Anularea înregistrării în scopuri de TVA determină şi ajustarea TVA deduse pentru achizitia bunurilor de capital şi activelor corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital. Ajustarea TVA constituie obligaţie a persoanelor impozabile, potrivit prevederilor art. 148 şi 149 din CF.
Cazul nostru: societatea detine echipamente tehnologice (nu sunt considerate bunuri de capital, deoarece au durata de functionare pana in 5 ani). Conform unui comunicat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea, activele corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din CF, care nu sunt amortizate integral, sunt alocate pe perioada de inactivitate unei activităţi fără drept de deducere, fiind obligatorie ajustarea taxei conform art. 148, lit. c) din CF pentru valoarea rămasă neamortizată.
Asadar, echipamentele noastre sunt achizitionate in martie 2007, nu sunt amortizate integral, avand valoare de achizitie 15036,10 lei, amortizare inregistrata pana la 01.07.2009 in suma de 8460,94 lei. Daca v-as ruga, imi puteti spune si mie modul de calcul al ajustarii TVA dedusa la achizitia acestor utilaje, in suma de 2856,86 lei? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: adela79 , utilizator 11:30, 21 Iunie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Cu riscul de a parea insuficient pregatit, pun urmatoarea intrebare: o societate care isi suspenda activitatea la Oficiul Registrului Comertului, care si-a respectat obligatiile catre stat in sensul ca a depus declaratiile si a platit taxele la zi, trebuie declarata inactiva si sa i se anuleze certificatul de inregistrare in scopuri de TVA?

Eu nu am gasit in legislatie asa ceva si ma gandesc ca poate fi si o intrepretare gresita a celor de la fisc.
art. 153 (9) cod fiscal.
corect @vidiva , art 153 alin 9 si pentru procedura este ordin 1786/28.04.2010 pentru aprobarea procedurii de modificare din oficiu a vectorului fiscal cu privire la tva

Firmelor aflate in inactivitate temporara (suspendare) si in inactivitate ( cea pentru nedepunerea la 2 termene consecutive a declaratiilor) li se anuleaza din oficiu certificatul de inreg in scop TVA .
Conform Ordin 1786/2010 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, art. 5 alin. (2) Anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor aflati in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului,se efectueaza cu data de intai a lunii urmatoare celei in care starea de inactivitate temporara a fost inscrisa in registrul comertului.
La Capitolul III din acelasi Ordin "Anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA" sect. 1 pct.6 "Data anularii, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA este data de intai a lunii urmatoare celei in care a fost declarata starea de inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului. Cu aceeasi data se anuleaza si certificatul de inregistrare in scopuri de TVA."
pct.9 "Dupa comunicarea deciziei catre persoana impozabila, compartimentul de specialitate opereaza in Registrul contribuabililor anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA."
Deci, cazul meu, daca suspendarea a fost facuta cu data de 01.07.2009 (Incheiere Tribunal nr..../2009, Sedinta din 01.07.2009), anularea inregistrarii in scopuri de TVA se efectueaza cu data de 01.08.2009, iar decizia de la finante ne este comunicata in data de 11.06.2010.

Alte discuții în legătură

Pentru ce categorii de bunuri se face ajustare de tva la firmele aflate in inactivitate? OanaLH OanaLH Pentru ce categorii de bunuri se face ajustare de tva la firmele aflate in inactivitate? Nu am inteles exact daca fac ajustare doar pt mijloace fixe ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate AURAS34 AURAS34 ce se intampla cu bunurile societatii pe perioada suspendarii activitatii, respectiv un autoturisn si banii din cont (vezi toată discuția)
Anulare cod tva tampau gabriela tampau gabriela SC infiintata in dec.2010 , nu a avut activitate de la infiintare pana acum. Am fost inregistrati ca platitori de tva . In deconturile depuse am avut tva de ... (vezi toată discuția)