avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot fi asistent personal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot fi asistent personal?

Am un copil in varsta de 4 ani incadrat in gradul I de handicap. Primesc o indemnizatie de 450/luna indemnizatie) si o suma de 91 lei/luna (buget complementar). Vreau sa va intreb daca pot depune actele ptr a fi asistent personal al copilului? Daca da, unde ar trebui sa merg? Ma bucur ca am descoperit acest site ptr ca de 4 ani intreb multe lucruri despre drepturile copilului si nu mi se raspunde asa ca aici am gasit multe raspunsuri. Abia luna trecuta mi s-a zis de suma de 91 de lei/luna, adica 4 ani eu nu am luat-o ptr ca am intrebat insa spuneau ca primesc doar acei 450 de lei si isi vedeau de munca asa ca eram nevoita sa plec dupa cum ma dusesem. Multumesc anticipat ptr raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 2 August 2010
Conform prevederilor legale în domeniu poate fi încadrată în funcţia de asistent personal, persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
§ Are vârsta de 18 ani împliniţi;
§ Nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei de asistent personal;
§ Are capacitate deplină de exerciţiu;
§ Are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată de medicul de familie sau pe baza unui examen de specialitate;
§ A absolvit cel puţin cursurile învăţământului general obligatoriu, cu excepţia rudelor şi afinilor până la gradul al IV-lea, inclusiv, ale persoanei cu handicap grav, precum şi a soţului sau soţiei, după caz;
în situaţii excepţionale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local din raza teritorială de domiciliu sau de rezidenţă a persoanei ce urmează a îndeplini funcţia de asistent personal, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Pesoanele cu Handicap poate aproba derogarea de la îndeplinirea condiţiilor de studii şi în cazul altor persoane decât cele menţionate mai sus;
§ Semnează un angajament, ca act adiţional la contractul individual de muncă, prin care îşi asumă răspunderea de a realiza integral programul individual de recuperare şi integrare socială a persoanei cu handicap grav.

Angajarea asistentului personal - se efectuează în baza unui contract individual de muncă, în condiţiile de mai sus;
§ Contractul individual de muncă se încheie cu primarul localităţii de domiciliu sau de reşedinţă al persoanei cu handicap grav, pe baza hotărârii consiliului local;
§ Contractul se încheie pe o durată determinată, în funcţie de valabilitatea certificatului de persoană cu handicap, dar nu mai mult de un an, cu posibilitatea prelungirii; pentru asistenţii personali ai persoanelor cu handicap, al căror certificat are valabilitate permanentă, contractul individual de muncă se încheie pe durată nedeterminată.
§ Contractul individual de muncă al asistentului personal se suspendă pe perioada în care asistentul personal nu are în îngrijire persoana cu handicap grav, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare asistent personal marilena74 marilena74 o persoana care detine o societate comerciala poate beneficia de salariu ca si asistent personal ? (vezi toată discuția)
Buna ziua - insotitor copil cu adhd si retard mintal lauramaria1 lauramaria1 Copil de 10 ani diagnosticat cu Adhd, retard mintal mediu este in clasa a2 a nu are insotitor. Intrebarea mea este daca mama lui poate sa isi faca actele ... (vezi toată discuția)
Asistent social - beneficii si indatoriri anamaria2006 anamaria2006 aveti idee unde as putea gasi informatii in legatura indatoririle unui asistent social care are in ingrijire o persoana cu handicap. As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)