avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... criterii de acordare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

criterii de acordare somaj

Buna ziua .Spre exemplu daca sotia mea are infiintat un srl si eu as beneficia in conditiile legii de somaj(sunt angajat la o alta firma de 2 ani ) pot sa mai beneficiez de somaj ,ma gindesc sa nu ma incurce sotia cu SC .
Cel mai recent răspuns: carmen a , utilizator 21:36, 5 August 2010
Beneficiati daca aveti doi ani lucrati, firma sotiei neavand nici o importanta pt. dvs.
Doar daca, in caz de pierdere a locului de munca, nu incepeti amandoi, dvs. si sotia, sa dezvoltati afacerea inceputa, sa o faceti sa functioneze si sa aveti succes.:)
colega mea are dreptate.faptul ca sotia are o firma nu va afecteaza dvs dreptul la somaj, DACA la locul actual de munca aveti minim 12 luni contributiile la somaj achitate din ultimele 24 de luni calendaristice.
legea nu prevede sa fie achitate, chiar neachitate primiti somaj, obligatia fiscului este de a recupera debitele
carmen a a scris:

legea nu prevede sa fie achitate, chiar neachitate primiti somaj, obligatia fiscului este de a recupera debitele

1. Din pacate realitatea nu este chiar asa. Nu cred ca Agentia de Somaj la care ati apelat v-a acordat indemnizatie de somaj fara a dovedi ca ati platit contributia si dvs. si angajatorul.
2. Legea 76/2002 prevede aceasta numai ca exceptie:
Art.34 (2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră.
3. De altfel adeverinta cu salariile pe 12 luni cuprinde, la lit.B, Date privind plata contributiilor la BASS, in care se evidentiaza instrumentul de plata cu care s-au virat banii.
4. Tot din Legea 76/2002:
Art. 32. - (1) În cazul neachitării contribuţiilor pentru constituirea bugetului asigurărilor pentru şomaj, a majorărilor de întârziere şi a penalităţilor, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va proceda la aplicarea măsurilor de executare silită prevăzute de lege.
(2) Recuperarea debitelor din contribuţii şi majorări se poate face şi prin compensarea cu active imobile din patrimoniul debitorilor, evaluate de instituţii autorizate în condiţiile legii, cu condiţia ca acestea să fie necesare funcţionării Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi să fie prevăzute în programul de investiţii.

Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Lucrez la o agentie de somaj si se acorda daca sunt indeplinite conditiile de acordare, plata asigurarilor nu are nici o legatura cu acordarea indemnizatiei.

Alte discuții în legătură

Se poate beneficia de somaj daca societatea este in insolventa? ContSters144480 ContSters144480 Buna seara. Societatea la care lucrez este in insolventa. Angajatorul nu a cotizat la somaj, iar cei de la Agentia de Somaj mi-au spus ca nu pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? mateii mateii dupa doi ani de munca la o societate comerciala am aflat ca patronul nu a platit contributele la stat drept urmare nu am dreptul la somaj.ce trebuie sa fac cui ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? ancalota ancalota Buna ziua, Lucrez la o societate care se afla in pragul falimentului si nu a platit la stat toate asigurarile sociale de un an de zile. Va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)