avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... se poate beneficia de somaj daca societatea este in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

se poate beneficia de somaj daca societatea este in insolventa?

Buna seara. Societatea la care lucrez este in insolventa. Angajatorul nu a cotizat la somaj, iar cei de la Agentia de Somaj mi-au spus ca nu pot beneficia de somaj, deoarece nu s-a cotizat nimic. Ce pot face? Nu mi-am pregatit inca dosarul de somaj, am vrut sa stiu inainte.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:16, 13 Mai 2010
Aveti dreptul la o asemenea protectie si nu puteti suferii pentru ca o instutie a permis acumularea creantelor si nu a trecut la recupere in conditiile legii.
Legea 76/2002
Art.34 (2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră.

Art. 32. - (1) În cazul neachitării contribuţiilor pentru constituirea bugetului asigurărilor pentru şomaj, a majorărilor de întârziere şi a penalităţilor, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va proceda la aplicarea măsurilor de executare silită prevăzute de lege.
(2) Recuperarea debitelor din contribuţii şi majorări se poate face şi prin compensarea cu active imobile din patrimoniul debitorilor, evaluate de instituţii autorizate în condiţiile legii, cu condiţia ca acestea să fie necesare funcţionării Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi să fie prevăzute în programul de investiţii.
Sunt de acord. Dar ce sa fac cu doamna aceea de la Agentia de Somaj, sa o lamuresc...Ea atat stie, ca nu s-a cotizat pentru mine, ca angajat, si atat. Daca ma duc si ii spun de articolul din lege, imi da cu el in cap. Dar asta e...asa am sa fac.

Va multumesc frumos pentru raspuns.
1. Mergeti la AJOFM, faceti o cerere scrisa, in care pomeniti de articolul 34(2) din Legea 76/2002, si apoi cereti un raspuns scris cu motivul legal al refuzului.
2. Tot in acea cerere spuneti ca in caz de refuz veti apela la instanta de judecata. Si o puteti face la Tribunal si nu platiti taxe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie de somaj? mateii mateii dupa doi ani de munca la o societate comerciala am aflat ca patronul nu a platit contributele la stat drept urmare nu am dreptul la somaj.ce trebuie sa fac cui ... (vezi toată discuția)
Criterii de acordare somaj ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua .Spre exemplu daca sotia mea are infiintat un srl si eu as beneficia in conditiile legii de somaj(sunt angajat la o alta firma de 2 ani ) pot sa mai ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj-intrebare-e normala procedura?  iacob meda iacob meda Buna ziua, Indeplinesc conditia de 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni(locuiesc in Constanta), dar cei de la somaj imi cer sa aduc completate adeverinte ... (vezi toată discuția)