avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conditii somaj-intrebare-E NORMALA PROCEDURA?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conditii somaj-intrebare-E NORMALA PROCEDURA?

Buna ziua,

Indeplinesc conditia de 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni(locuiesc in Constanta), dar cei de la somaj imi cer sa aduc completate adeverinte de la fiecare loc de munca incepand cu 2002, in care sa se specifice :
a) unitatea respectiva nu inregistreaza debite catre bugetul de somaj
b)pentru perioada ... nu s-a retinut si virat contributia la somaj
c) unitatea e in una din situatiile din art. 34 alin.2 din Legea 76/2002.
Precizez ca anumite firme s-au desfintat si nu inteleg de ce nu se solicita aceste informatii la ITM.As vrea sa stiu daca este normala aceasta procedura?
VA MULTUMESC ANTICIPAT.
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 16:58, 22 Noiembrie 2009
Dv. trebuie sa faceti dovada stagiului de 12 luni in ultimele 24:
Extrase din legea 76/2002:
Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

Cat priveste anii anteriori spuneti-le ca este problema lor si ca au declaratiile lunare, eventualele neplati putand fi recuperate in conditiile legii:
Art. 31. - (1) Termenul de depunere a declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj constituie si termen de plata.
(2) In caz de neplata a contributiilor datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, se aplica reglementarile legale privind executarea creantelor bugetare.
Art. 32. - (1) In cazul neachitarii contributiilor pentru constituirea bugetului asigurarilor pentru somaj, a majorarilor de intarziere si a penalitatilor, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va proceda la aplicarea masurilor de executare silita prevazute de lege.
(2) Recuperarea debitelor din contributii si majorari se poate face si prin compensarea cu active imobile din patrimoniul debitorilor, evaluate de institutii autorizate in conditiile legii, cu conditia ca acestea sa fie necesare functionarii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si sa fie prevazute in programul de investitii.
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
ContSters42179, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire somaj aylyn87 aylyn87 Buna ziua. Dupa ce am terminat liceul am bagat actele pentru somaj, in septembrie a fost prima luna in care am incasat somajul, in octombrie si in ... (vezi toată discuția)
Carte de munca TUTZA TUTZA daca la cartea mea de munca nu s-a platit nimic de cind s-a deschis ,de un an ,as vrea sa stiu ce valoare are anul acesta lucrat si daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Societate aflata in insolventa, somaj? ioanagts ioanagts Buna ziua, sunt angajata la o societate pentru care o alta societate a cerut insolventa la tribunal. Procesul este pe rol. As vrea sa stiu ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)