avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabilitarea judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabilitarea judecatoreasca

In 1995 am fost condamnat la 2ani si 6 luni si dupa executarea a 1 an si 8 luni am fost eliberat conditionat.De atunci n-am mai suferit nici o condamnare.
As dori sa stiu daca intrunesc conditiile reabilitarii judecatoresti si daca da care este procedura.
Dupa trecerea a 7 ani si 9 luni de la data condamnarii veti putea face cerere de reabilitare judecatoreasca. (2,6+4+1,3=7,9). Sau altfel spus la trecerea a 5 ani si 3 luni de la data cand ar fi luat sfarsit executarea pedepsei principale.
1995+7,9=2002,9
In concluzie puteti formula cererea de reabilitare mai ales daca nu ati suferit o alta condamnare.
Succes.
av.M..Hornea
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
Mihaela Hornea, Avocat
Conditii pentru reabilitarea judecatoreasca a condamnatului:

a. Nu a suferit o noua condamnare in urmatorul interval:
- in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de un an pana la 5 ani – 4 ani la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
- in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani pana la 10 ani – 5 la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
- in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani – 7 ani la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
- in cazul pedepsei detentiunii pe viata comutate sau inlocuite cu pedeapsa inchisorii – 7 ani la care se adauga jumatate din durata pedepsei cu inchisoare.

* Procurorul general poate dispune, in cazuri exceptionale, reducerea termenelor prevazute mai sus.
** Luna si anul se socotesc implinite cu o zi inainte de ziua corespunzatoare datei de la care au inceput sa curga.

b. Isi are asigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, precum si in cazul cand are varsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;

c. A avut o buna conduita;

d. A achitat in intregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora a fost obligat, afara de cazul cand partea vatamata a renuntat la despagubiri sau cand instanta constata ca cel condamnat si-a indeplinit in mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotararea de condamnare.
* Daca neindeplinirea obligatiei de mai sus nu se datoreaza relei--vointe a condamnatului, se poate dispune reabilitarea.
Da, va incadrati...va redau mai jos un extras din Codul penal

Reabilitarea judecatoreasca
ART. 135
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta judecatoreasca:
a) in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de un an pana la 5 ani, dupa trecerea unui termen de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
b) in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani pana la 10 ani, dupa trecerea unui termen de 5 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
c) in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
d) in cazul pedepsei detentiunii pe viata comutate sau inlocuite cu pedeapsa inchisorii, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei cu inchisoare.
Procurorul general poate dispune, in cazuri exceptionale, reducerea termenelor prevazute in acest articol.

Calculul termenului de reabilitare
ART. 136
Termenele prevazute in art. 134 si 135 se socotesc de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale sau de la data cand aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnati la pedeapsa cu amenda termenul curge din momentul in care amenda a fost achitata sau executarea ei s-a stins in alt mod.
In caz de gratiere totala sau de gratiere a restului de pedeapsa, termenul curge de la data actului de gratiere.

Conditiile reabilitarii judecatoresti
ART. 137
Cererea de reabilitare judecatoreasca se admite daca cel condamnat intruneste urmatoarele conditii:
a) nu a suferit o noua condamnare in intervalul prevazut in art. 135;
b) isi are asigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, precum si in cazul cand are varsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;
c) a avut o buna conduita;
d) a achitat in intregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora a fost obligat, afara de cazul cand partea vatamata a renuntat la despagubiri, sau cand instanta constata ca cel condamnat si-a indeplinit in mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotararea de condamnare.
Cand instanta constata ca nu este indeplinita conditia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreste relei-vointe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.
Puteti face cererea de reabilitare la instanta care a judecat cauza in fond!

avocat Radu Stan
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen reabilitare yuly_blondu27 yuly_blondu27 doresc sa aflu cum pot sa ami fac labilitarea, am fost arestat acum vreo 6 ani an urma si fapta sa consumat an targu jiu, din 2001-2003, cu art.208,209: (vezi toată discuția)
Cazierul Viorica Rodtas Viorica Rodtas va rog sa-mi spuneti daca ;; m-am liberat in 2008 ,dupa cat timp pot sa dcot cazierul curat ? (vezi toată discuția)
Reabilitarea ionut_306 ionut_306 AM FOST CONDAMNAT LA 12 ANI IN ANUL 1990 SI M-AM LIBERAT IN ANUL 1998 DE ATUNCI AM MAI AVUT O CONDAMNARE DE 5 ANI SI M-AM LIBERAT IN ANUL 2003.AS VREA SA STIU ... (vezi toată discuția)