avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită repercursiunile unei plangeri penale asupra ...
Discuție deschisă în Executare silită

repercursiunile unei plangeri penale asupra persoanelor juridice

Buna seara
Va rog sa-mi spuneti ce repercursiuni pot fi in urma unei plangeri penale inaintata de Finante pt o firma care are datorii la stat?
Pe cine afecteaza in primul rand? Administratorul, directorul ?
Am o cunostinta care are o firma cu datorii la stat si caruia i s-a facut plangere penala de la Finante pt neplata datoriilor, datorii cumulate in timp ...firma nu isi mai desfasoara practic activitatea si se afla in incapacitate de plata. A reusit sa faca cererea de bagare in insolventa a firmei, insa dupa ce a aflat de plangerea inaintata de cei de la Finante.
Imi puteti oferii mai multe detalii va rog.
Pe firma respectiva are si un credit scosde la o banca pe care dorea sa il transfere, insa acum nu stie la ce sa se astepte.
Cel mai recent răspuns: menna , utilizator 23:38, 2 August 2010
Plangerea este pentru evaziune fiscala?
Daca asa se numeste in termeni juridici, atunci ma gandesc ca da.
Eu stiu doar ca e pt neplata datoriilor.
raspunderea apartine adminstratorului firmei
Mai exact ce se poate intampla ?
Revin cu o completare. La firma despre care vorbim administrator este o doamna care practic e rupta complet de ce se intampla in firma, director si cu drept de semnatura este fiul dansei care a condus afacerea. Pe mine practic ma intereseaza ce repercursiuni pot sa aibe dupa ce Finantele au inaintat plangerea penala pe adresa firmei?
Este chemat in juecata administratorul ? Se incepe procedura de recuperare a datoriilor ? Si daca nu venituri, atunci ce se poate intampla in continuare?
Mai exact pana unde se poate ajunge, respectiv cat de grav este ?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
menna, utilizator
In functie de fapta pentru care este cercetat, pedeapsa este amenda sau inchisoarea. Evaziunea fiscala este reglementata de Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Legea prevede insa si o cauze de nepedepsire: art. 10. - (1) In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute de prezenta lege, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, invinuitul ori inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Este probabil sa se dispuna masura sechestrului asigurator.

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala Eliza1989 Eliza1989 Buna seara, Sunt anchetata pt evaziune fiscala din cauza ca am inchiriat un apartament si nu l-am inregistrat la ANAF,contractul l-am semnat pe data de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul in care se aplica pedeapsa cu amenda (cum ... alexandrubuzdan alexandrubuzdan Buna ziua, in cazul in care se aplica pedeapsa cu amenda (cum zice modificarea legii nr. 241/2005) nu se mai interzic nici drepturile? Deci persoana ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala, lege mai favorabila? laurr29 laurr29 Buna seara. Astazi am fost audiat cu privire la nedeclararea la Fisc a unei sume de 1600 lei. Din 1600 lei, impozitul datorat ar fi undeva la 190 lei. Termenul ... (vezi toată discuția)