avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Evaziune fiscala, lege mai favorabila?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Evaziune fiscala, lege mai favorabila?

Buna seara. Astazi am fost audiat cu privire la nedeclararea la Fisc a unei sume de 1600 lei. Din 1600 lei, impozitul datorat ar fi undeva la 190 lei. Termenul de declarare ar fi trebuit sa fie pana in sept 2013. In legea evaziunii fiscale 241/2005 , art 10 ( in 2013 )spune :
„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.”
Astazi, art. 10 suna altfel deoarece a fost modificat prin legea 255/2013, intrata in vigoare la 1.II.2014 si spune :
„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral pretenţiile părţii civile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.”
Intrebare: Acoperind "prejudiciul" voi beneficia de aplicarea unei sanctiuni administrative cum zice art 10 din perioada savarsirii sau voi fi trimis in judecata , dupa cum suna actualul articol? Intreb prin prisma notiunii de lege mai favorabila. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2014
laurr29, utilizator

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala ase123 ase123 In cazul unei evaziuni fiscale in valoare de aproximativ 30000 ron,ce urmari penale sunt? (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala Eliza1989 Eliza1989 Buna seara, Sunt anchetata pt evaziune fiscala din cauza ca am inchiriat un apartament si nu l-am inregistrat la ANAF,contractul l-am semnat pe data de ... (vezi toată discuția)
Reducere pedeapsa evaziune marinescu112233 marinescu112233 Buna,intr-un proces de evaziune fiscala daca in timpul anchetei si a camerei preliminare prejudiciul a fost achitat in totalitate se reduce ... (vezi toată discuția)