avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... reducere pedeapsa evaziune
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

reducere pedeapsa evaziune

Buna,intr-un proces de evaziune fiscala daca in timpul anchetei si a camerei preliminare prejudiciul a fost achitat in totalitate se reduce incadrarea?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: marinescu112233 , utilizator 14:40, 6 Iulie 2016
LEGE nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale
CAPITOLUL III
Cauze de nepedepsire si cauze de reducere a pedepselor
Art. 10
(1) În cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute de prezenta lege, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, invinuitul ori inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
(2) Dispozitiile prevazute la alin. (1) nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune prevazuta de prezenta lege intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).
Legea a suferit anumite modificari, daca fapta a fost savarsita inainte de 1 feb.2014 se aplica dispozitiile legii mai favorabile, care sunt cele indicate de cyan.

Conform art. 79 pct. 2 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013, începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 10, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"ART. 10
(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral pretenţiile părţii civile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate."
fapta este inainte de termenul aratat de dumneavoastra,dar primul termen este dupa camera preliminara?
ART. 5*) c.p.
Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei
(1) În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituţionale, precum şi ordonanţelor de urgenţă aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziţii penale mai favorabile.
#CIN
*) Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 265/2014 (#M5), a constatat că dispoziţiile art. 5 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive în stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile.
poate sa-mi dea amenda la primul termen de judecata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala, lege mai favorabila? laurr29 laurr29 Buna seara. Astazi am fost audiat cu privire la nedeclararea la Fisc a unei sume de 1600 lei. Din 1600 lei, impozitul datorat ar fi undeva la 190 lei. Termenul ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala ase123 ase123 In cazul unei evaziuni fiscale in valoare de aproximativ 30000 ron,ce urmari penale sunt? (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala Eliza1989 Eliza1989 Buna seara, Sunt anchetata pt evaziune fiscala din cauza ca am inchiriat un apartament si nu l-am inregistrat la ANAF,contractul l-am semnat pe data de ... (vezi toată discuția)