avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nedumerire calcul indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nedumerire calcul indemnizatie somaj

Buna ziua , va rog sa ma lamuriti si pe mine in ceea ce priveste calcularea indemnizatiei de somaj.In anul 2009 am lucrat pana in 25 Septembrie cand am intrat in concediu medical, concediu prelungit pana in data de 25 Iunie 2010 deoarece am suferit un transplant de os. In data de 25 Iunie am primit preaviz pentru 20 de zile incepand cu data de 28 Iunie pana in 24 Iulie. Pana la data intrarii in concediu medical nu am mai avut alt concediu medical decat in anul 2002,imi puteti spune va rog daca lunile lucrate in 2009 intra la calcularea indemnizatiei de somaj?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: simona3334 , utilizator 21:54, 3 August 2010
Am uitat sa mai precizez un aspect este corect sa mi se treaca la calcul luna Iunie 2010 daca eu am fost pana in data de 25 in concediu medical?Va multumesc
1. In adeverinta se trec 12 luni inapoi, de la data concedierii, in care ati fost asigurat la somaj, din ultimele 24 de luni.
2. Este corect sa va treaca luna iunie deoarece fiind in incapacitate temporara de munca ati fost asigurat la somaj.
Multumesc pentru raspuns. Faptul ca am fost in concediu medical afecteaza suma calculata? va intreb aceasta deoarece mi s-a calculat indemnizatia si a rezultat suma de 493 lei, mi se pare putin cam mica avand in vedere ca am fost sef de schimb mi se pare ciudat sa am somaj mai mic decat subalternii mei,chiar adaugand cei 15% taiati. Imi cer scuze daca intrebarile nu se mai termina dra numai dumneavoastra ma puteti ajuta fiiindca nu am gasit raspunsuri in alta parte.
1. Va redau, din Legea 76/2002, modul de calcul al indemnizatiei de somaj:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.
2. Salariul mini brut pe economie este de 600 lei.
3. Media salariului o faceti adunand cele 12 salarii din adeverinta si impartiti la 12 si apoi aplicati procentul aferent.
4. Dupa ce faceti toate calculele faceti o reducere de 15%, conform Legii 118/2010.
5. Daca va iese altfel dacat a calculat AJOFM, mergeti sa cereti explicatii.
Va multumesc mult pentru toate informatiile oferite care imi sunt de un real folos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul indemnizatiei de somaj toni az toni az In calculul indemnizatiei de somaj, conform cu Legea 76/2002 la art.39.-(2) lit b) este vorba de \"media salariului de baza lunar brut pe ultimile 12 luni\" ... (vezi toată discuția)
Somaj brigittalengyel brigittalengyel Buna seara .dupa apsolvirea postlicealei de asistent medical 2009 am si fost angajata pana in iunie 2014 cand am intrat in concediu de maternitate.m am ... (vezi toată discuția)
Decizie concediere, somaj THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua,vreau a stiu daca am fost data afara cu art.56 alin1literai pot beneficia de somaj,in conditiile in care contractul meu a fost part time. Multumesc (vezi toată discuția)