avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nelamuriri dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nelamuriri dezbatere mostenire

Buna ziua,

Imi exprim anumite nelamuriri intrucat sunt interesata de introducerea unei cereri de dezbatere a mostenirii de pe urma mamei mele. Problema este urmatoarea: parintii mei au divortat iar in urma partajului apartamentul realizat in timpul casniciei lor a revenit mamei (50%) si tatalui (50%). Tot din aceasta casatorie a rezultat un singur mostenitor (adica eu) ce am fost incredintata mamei. Mama s-a recasatorit iar in urma celei de-a doua casatorii a rezultat un alt mostenitor:sora mea. Acum 8 ani pe cand atat eu cat si sora mea eram minore, mama a decedat (fiind inca casatorita cu cel de-al doilea sot).
Eu sunt interesata de inceperea dezbaterii de mostenire pentru apartamentul realizat impreuna cu tatal meu (adica in prima casatorie). As vrea sa stiu daca, atata timp cat sora mea(rezultata din a doua casatorie) este inca minora (13 ani), tatal ei si chiar si ea au vreau drept asupra acelui apartament. Trebuiesc si ei anuntati de inceperea actiunii de dezbatere?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ramona_anca , utilizator 10:39, 4 August 2010
partea mamei din apartament va fi mostenita in cote egale de ambele fiice(deci si sora are drep la mostenire)
Dupa cum ai expus situatia, tie ti se cuvine 75% din apartament iar surorii tale 25%. In acest caz numai tu cu sora ta participati in actiunea de dezbatere ca fiind mostenitori.
Daca mama era casatorita in momentul decesului, vine la mostenire sotul supravietuitor ( 1/4 ) si copiii: dvs. si sora ( 3/4).
Pt ca unul dintre mostenitori este minor, obligatoriu dezbateti succesiunea in instanta, cu numirea unui curator de catre autoritatea tutelara.

Daca mergeti "blat" la notar si nu ii mentionati pe ceilalti mostenitori, pe langa ca savarsiti o infractiune ( fals in declaratii) certificatul de mostenitor va fi nul, putand fi atacat de ceilalti mostenitori.

In masa succesorala a mamei dvs. intra toate bunurile pe care le avea in momentul decesului, adica 1/2 din apartamentul din prima casatorie+alte bunuri ( 1/2 din bunurile din a doua casatorie + alte bunuri proprii daca exista: mosteniri, donatii etc.).
Succes!
adutescu a scris:

Daca mama era casatorita in momentul decesului, vine la mostenire sotul supravietuitor ( 1/4 ) si copiii: dvs. si sora ( 3/4).
Pt ca unul dintre mostenitori este minor, obligatoriu dezbateti succesiunea in instanta, cu numirea unui curator de catre autoritatea tutelara.

Daca mergeti "blat" la notar si nu ii mentionati pe ceilalti mostenitori, pe langa ca savarsiti o infractiune ( fals in declaratii) certificatul de mostenitor va fi nul, putand fi atacat de ceilalti mostenitori.

In masa succesorala a mamei dvs. intra toate bunurile pe care le avea in momentul decesului, adica 1/2 din apartamentul din prima casatorie+alte bunuri ( 1/2 din bunurile din a doua casatorie + alte bunuri proprii daca exista: mosteniri, donatii etc.).
Succes!

este foarte clar explicat.
nu ati mentionat daca mama era casatorita cand a decedat.

Alte discuții în legătură

Succesiune mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Dupa decesul mamei am deschis un dosar de succesiune ,singurii mostenitori fiind eu si sora mea . Sora a decedat, succesiunea nefiind finalizata. ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire-sora vitrega florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Suntem 3 surori:cea mare nascuta inainte de razboi,iar tatal ei a murit,apoi mama s-a recasatorit, din a doua casatorie au rezultat 2 fete,deci ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii dupa decesul tatalui supravietuitor trandi trandi In anul 1990 ne-a decedat mama, am ramas 6 copii doi din casatorie anterioara a mamei si patru din casatoria cu sotul pe atunci supravietuitor, care la randul ... (vezi toată discuția)