avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama are dezbătută moștenirea după tatăl ei e ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama are dezbătută moștenirea după tatăl ei e proprietara, ...

Mama are dezbătută moștenirea după tatăl ei e proprietara, are o casa,are un apartament care la avut cu barbasu decedat,e cu cineva daca se căsătoresc acea persoana are drept la moștenirea mamei la casa și apartament pe timpul vieții sau după moartea ei.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:24, 14 Ianuarie 2025
Drept la mostenire, pe timpul vietii, nu are cum sa aibă, pentru ca o mostenire, in general presupune ca cineva sa moară.
Daca mama se casatoreste, sotul nu va avea niciun drept, in caz de divort.
In caz ca mama decedeaza prima, sotul va avea dreptul la 1/4.
Dacă mama are copii din prima căsătorie de la primul soț.
Atunci el nu are nici un drept.

raluk0207 a scris:

Drept la mostenire, pe timpul vietii, nu are cum sa aibă, pentru ca o mostenire, in general presupune ca cineva sa moară.
Daca mama se casatoreste, sotul nu va avea niciun drept, in caz de divort.
In caz ca mama decedeaza prima, sotul va avea dreptul la 1/4.

Daca asta e afirmatie... e falsa.
Daca se casatoresc si moare mama prima, sotul va mosteni 1/4, oricand v-ati perpeli.
Nu înțeleg dacă e moștenire de la părinții cum sa beneficieze al doilea soț dacă o ea pe mama de nevasta și după deces să aibă parte.
Mama după primul soț are 2 copii.
Pe apartament nu e dezbatere de mostenire e tata cu mama chitanțele e pe numele meu și a lu sora plătite la stat.

gi-jane2 a scris:

Daca asta e afirmatie... e falsa.
Daca se casatoresc si moare mama prima, sotul va mosteni 1/4, oricand v-ati perpeli.

Pentru că asa prevede legea: ca soțul supraviețuitor sa aibă drept la moștenirea soțului decedat.
Indiferent ca bunurile erau proprii ale mamei.

Poate înțelegeți de aici: "Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă."(art.970 Cod civil)

"Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali." (Art.971 alin.1 Cod civil)

"Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului" (art.972 alin.1 lit.a Cod civil)
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2025
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Casatorie,mostenire SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Imi cer scuze ca revin cu intrebarea, dar de cate ori am pus intrebarea in forum, atatea feluri de raspunsuri am primit. Va rog...... 1. Eu, proprietara ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii dupa decesul tatalui supravietuitor trandi trandi In anul 1990 ne-a decedat mama, am ramas 6 copii doi din casatorie anterioara a mamei si patru din casatoria cu sotul pe atunci supravietuitor, care la randul ... (vezi toată discuția)
Pentru o succesiune sunt 4 moștenitori, toți renunță rămânând ... Ciocan1979 Ciocan1979 Pentru o succesiune sunt 4 moștenitori, toți renunță rămânând 1(mama) dar din păcate unul este în străinătate și nu poate ajunge sub nici o forma ... (vezi toată discuția)