avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pentru o succesiune sunt 4 moștenitori, toți ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pentru o succesiune sunt 4 moștenitori, toți renunță rămânând ...

Pentru o succesiune sunt 4 moștenitori, toți renunță rămânând 1(mama) dar din păcate unul este în străinătate și nu poate ajunge sub nici o forma în România iar pt a merge la consulat sunt vreo 500 km el fiind de acord sa renunțe. Cu putem proceda cu acesta?
Mai amanati dezbaterea pana cand va veni in Romania
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Declaratia de renuntare la mostenire nu poate fi data decat in fata unui notar din Romania sau, pentru cetatenii romani aflati in strainatate la ambasada sau consulat, nu exista o alta solutie juridical in acest caz.
Ultima modificare: Luni, 6 Martie 2023
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine este defunctul? Tata?
Și se dorește renunțarea de către TOȚI descendenții? De ce? Ca să rămână mama/soția supraviețuitoare?
Ar fi ... o prostie.
Mai gândiți-vă! Dacă nu vreți ca o parte din moștenirea tatălui/soțului să fie culeasă de te miri ce văr primar de-al îngropatului!

Art. 971. Cod civil
(1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.
(2) În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.

Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2023
romascanu, moderator
Bună ziua, scuze este vorba de bunicul meu decedat în 2008

Mostenitori: mama, bunica și 2 copii ai sorei mamei, toți renunțând pt mama
Ultima modificare: Joi, 9 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca bunica si copii sorei mamei renunta la mostenire, atunci singura mostenitoare ete mama dvs.

Banuiesc ca sora mamei nu mai era in viata la data decesului buniciului dvs. (tatatl ei), de aceea cei doi copii ai acesteia vin la mostenire nu in mod direct, ci prin reprezentare, avand dreptul la partea pe care ar fi mostenit-o mama lor in calitate de fiica a defunctului.

Avand in vedere ca decesul bunicului a avut loc in 2008 iar declaratia de renuntare la mostenire poate fi data doar in termenul de optiune succesorala care a expirat de mult, declaratia pe care trebuie sa o dea cei trei mostenitori se numeste declaratie de neacceptare a mostenirii.

Efectul este acelasi cu cel al declaratie de renuntare, in sensul ca, mama dvs. va mosteni singura bunurile lasate mostenire de tatal ei..
Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2023
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Alecksya Alecksya Buna ziua, Va retin atentia pentru a clarifica un aspect legat de succesiune. Bunica mea a decedat in mai 2011 lasand in urma un sot si doi copii. Bunicul, ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mostenitor plecat in strainatate Ionela_22 Ionela_22 Luna aceasta a decedat bunica mea. Unica ei fiica este in strainatate si nu se poate intoarce, din cate stiu, in termen de 1 an. Bunicul meu traieste, dar are ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o garsoniera poprietate comuna cu sotia defuncta ... myinfo myinfo Buna ziua, am o garsoniera poprietate comuna cu sotia defuncta cu care am avut o fiica. Cum locuiesc in strainatate, toate demersurile le-am facut la ... (vezi toată discuția)