avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, am o garsoniera poprietate comuna cu sotia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, am o garsoniera poprietate comuna cu sotia defuncta ...

Buna ziua,
am o garsoniera poprietate comuna cu sotia defuncta cu care am avut o fiica. Cum locuiesc in strainatate, toate demersurile le-am facut la consulatul tarii unde locuiesc, facand o inputernicire surorii mele sa se ocupe de demersurile notariale in Romania. Deci, pentru a deveni proprietar unic al acestei garsoniere, la consulat ni s-a recomandat ca eu sa fac o declaratie de acceptare a mostenirii iar fiica mea sa faca o declaratie de renuntare la mostenirea din partea mamei ei. Acum sa aflu de la notarul din Romania (unde actul a fost deja inregistrat) ca de fapt ar fi trebuit ca ceii de la consulat sa recomande o declaratie de acceptare a mostenirii si in cazul fiicei , pentru ca prin renuntarea la mostenire, fiica mea majora a cedat partea ei de mostenire celorlati succesori ai mamei ei, nu mie, tatal ei.
1. In primul rand vreau sa ma asigur daca asa sta situatia.
2. Daca este asa, cum se poate rezolva? Exista posibilitatea de anulare a actului facut la consulat ? Notarul a sugerar varianta de a da statul roman in judecata sau contactarea urmatorilor mostenitori. Parintii sotiei defunte devin cu adevarat mostenitorii urmatori? Parintii au fost divortati. Mama acesteia traieste, iar tatal a decedat.
As aprecia o informatie concreta din partea unui reprezentant legal. Multumesc frumos
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2021
myinfo, utilizator
Cel mai recent răspuns: myinfo , utilizator 03:31, 12 Februarie 2021
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa este. In mod normal, moștenitorii legali sunteti dvs si fiica.
Dacă unica fiica renunta, la succesiune, vin descendenții de grad următor (nepotii de la fiica, stranepotii etc.)
Dacă fiica nu are copii, vin rudele din clasa următoare (părinții soției și fratii/surorile acesteia)
Dacă nici din aceasta clasa nu există rude, vin rudele de clasa a 3-a (bunicii soției, frații și surorile bunicilor, unchii si matusile). Si tot asa, pana la gradul 4 inclusiv.
Vechea practică în care copiii renuntau, ca să rămână soțul unic moștenitor, nu numai ca a fost apreciată ca fiind incorectă de-a lungul timpului, dar a și apus odată cu schimbarea Codului civil.
Așadar, recomandabil ar fi fost să rămână și fiica dvs moștenitor, după care să vă doneze cota moștenită.
Fiica își poate redacta declarația de renunțare la mostenire, dar numai dacă nu a expirat termenul de opțiune succesorala (adica nu a trecut 1 an de la decesul sotiei) și dvs nu ati acceptat moștenirea prin declarație.
Altfel, nu se mai poate face nimic.
Cei de pe la Consulate nu numai ca nu sunt foarte bine pregătiți dincolo de declarații și procuri, dar sunt si foarte aglomerati și nici nu vor să își bată capul cu niste explicații pe care oricum le va da notarul din România, de competenta căruia este dezbaterea succesiunii.
Ce anume vreti sa spuneti prin ''Fiica își poate redacta declarația de renunțare la mostenire, dar numai dacă nu a expirat termenul de opțiune succesorala (adica nu a trecut 1 an de la decesul sotiei) și dvs nu ati acceptat moștenirea prin declarație.
Altfel, nu se mai poate face nimic.''
Revin cu detaliu ca succesiunea se dezbate la mai bine de 10 ani de la moartea sotiei. Si, fiica mea a semnat deja declaratia de renuntare la succesiune. (la recomandarea celor de la consulat) Din partea sotiei, mama acesteia traieste iar tatal care era didvortat de mama ei e decedat. Concret, as dori sa stiu ce pot face acum? Mama sotiei trebuie sa accepte mostenirea asa cum ar fi trebuit sa fi facut fiica mea initial, sau mai exista o solutie prin care declaratia de renuntare a fiicei mele sa fie corectata?
Retracta, voiam să zic. Autocorrectul.
Adică fiica si-ar fi putut retrage/revoca declarația de renunțare, un interval de 1 an de la decesul mamei.
O declarație de renunțare la mostenire poate fi retractata, doar daca sunt îndeplinite 2 conditii:
- nu a expirat termenul de opțiune succesorala (1 an de la deces)
- succesiunea nu a fost acceptată de alți moștenitori.
Altfel, nu se mai poate face/corecta nimic. Declarația fiicei este data.
Cum nu mai este cazul de indeplinire a conditiilor de mai sus (pentru ca au trecut 10 ani de la decesul sotiei) și dacă nu aveti nepoți de la fiica, veti veni la succesiunea soției împreună cu soacra dvs.
Dvs veti moșteni 1/2, iar soacra 1/2.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2021
raluk0207, utilizator
deci doar soacra are drept la succesiune, sau si tatal sotiei? (mentionez inca odata, socrii sunt divortati,talal sotiei e decedat)
Sa inteleg ca soacra trebuie sa faca o declaratie de acceptare a succesiune si apoi o donatie pentru mine sau o declaratie de renuntare la succesiune ( si in acest caz eu raman singurul mostenitor al sotiei) ?
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2021
myinfo, utilizator
Tatăl soției când a decedat? Inainte sau dupa sotie?
Dvs nu rămâneți unic moștenitor, decât dacă nu mai exista absolut nicio ruda a soției, pana la gradul 4.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2021
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! declaratie subsemnata... , cetatean roman, cnp.... ... Puternicus Puternicus Buna ziua! Declaratie Subsemnata... , cetatean roman, Cnp.... domiciliata in mun...., identificata...., in calitate de fiica a defunctului...., decedat la ... (vezi toată discuția)
Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral Marialascap Marialascap Bună ziua, Am o situație și încerc sa o înțeleg. Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine. Încerc sa explic clar. 3 frați- ... (vezi toată discuția)
Probleme de mostenire leusan leusan Tatal meu a decedat.Are un certificat de mostenitor dupa tatal lor(bunicul) impreuna cu fratii sai , si mama sa pe cote parti ,fara a fi iesiti din ... (vezi toată discuția)