avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral

Bună ziua,

Am o situație și încerc sa o înțeleg.
Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine.

Încerc sa explic clar.
3 frați- tatăl meu și cele 2 surori:
Tatăl meu - decedat in 1992
Mătușa 1 - decedata în 2022
Mătușa 2 - în viata

Mătușa 1 (decedata în 2022) + soț Mătușa 1 ( decedat în 2021) + fiica lor (decedata în 2023) - după moartea verișoarei mele anul trecut s-a început un proces de succesiune.

L-a începutul procesului de succesiune ni s-a solicitat certificatul de deces al tatălui meu. Altceva nu ni s-a mai solicitat.

La procesul de succesiune au participat pana acum Mătușa2 care e în viata și doi frați de ai soțului Matusii1 (care e decedata).

Astăzi dintr-o discuție am aflat ca eu și sora mea, nu am avea drept în procesul de succesiune pentru ca suntem rude de gradul X ( nu am înțeles ce grad).

Drept urmare au vândut deja apartamentul în care locuiau unchii mei și au împărțit banii între Matusa2 (in viata) și frații soțului(decedat) Matusii1 (decedata).

Intreb:
Asa spune legea ?
Dacă Mătușa2 are drept și eu și sora mea suntem urmașii Tatălui (decedat), înseamnă că noi nu avem drept la procesul de succesiune?

Sper ca m-am exprimat clar..
Dacă e nevoie de detalii adiționale va rog sa îmi scrieți.


Multumesc mult!
Maria
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:14, 10 Ianuarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu o moșteniți pe verișoara dvs. ...dacă am înțeles bine speța.

Lămuriți-mă, ca să vă pot lămuri.
Despre a cui moștenire vorbim? Despre moștenirea verișoarei dvs., decedată în 2023. Corect?
Ea este defuncta a cărei moștenire constituie obiectul procesului. Corect? (și probabil că se dezbate totodată și moștenirea părinților ei, dar aici e limpede că moștenitoarea lor este fiica lor. Și pare că e și singura/ nu avea frați, surori)

Al cui era, mai exact, apartamentul in discuție?
Doar "locuiau" în el? Ori ap. era chiar proprietatea părinților verișoarei dvs. (ziși aici mătușa 1 și soțul mătușii1)?
Acest ap. are vreo legătură cu bunicii dvs.? Pare că nu are. Dacă are, se schimbă datele problemei. Dar, dacă nu are vreo legătură cu bunicii (nu era proprietatea lor), atunci:

Practic, întrebarea ar fi: Cine o moștenește pe verișoara dvs. Sau, altfel spus, cine moștenește apartamentul pe care verișoara dvs. l-a moștenit de la părinții ei? Am înțeles bine?

În lipsă de descendenți, în lipsă de soț, în lipsă de frați/surori ai defunctei, moștenitorii verișoarei dvs. sunt unchii și mătușile IN VIAȚĂ ai/ale defunctei, adică:
- surorile și frații în viață ai mamei defunctei (rude de gradul 3 cu defuncta)
- surorile și frații în viață ai tatălui defunctei (rude de gradul 3 cu defuncta)

Nu și verii primari. (atunci când sunt în viață unchi și mătuși ai defunctei).

Verii primari (rude de gradul 4) sunt înlăturați de la moștenire de unchii și mătușile în viață (rude de gradul 3)
potrivit principiul proximității gradului de rudenie.

Iar aici nu se aplică reprezentarea succesorală (care este o excepție de la principiul proximității)
Reprezentarea este admisă în privința descendenților fraților și surorilor defunctei. (adică nepoți de frate/soră). Or, aici vorbim despre veri primari, care sunt și ei descendenți ai unor frați și surori, dar nu ai fraților/surorilor defunctei, ci ai fraților/surorilor mamei/tatălui defunctei. Atenție la ...cuvinte/nuanțe.
Ultima modificare: Marți, 9 Ianuarie 2024
romascanu, moderator
Mulțumesc pentru lămuriri.

Din ce știu, succesiunea s-a făcut după unchiul meu, care era proprietar în acte pentru apartament (cred ca impreuna cu matusa). Fiica lor avea probleme psihice agravate în ultimii 5 ani, și practic nimeni nu a făcut modificări de proprietari in acte după ce părinții ei au murit.



editat- pt a raspunde se apasa pe "raspunde:, gasiti butonul in josul ecranului.
Ultima modificare: Marți, 9 Ianuarie 2024
gi-jane2, moderator
Marialascap a scris:

...nimeni nu a făcut modificări de proprietari in acte după ce părinții ei au murit


După moartea proprietarului, actul de proprietate rămâne așa cum era și pe vremea când proprietarul trăia. Nu se modifică nimic in cuprinsul actului. Ci i se alătură lui certificatul de moștenitor (care "ne povestește" că în locul proprietarului cutare, decedat, sunt acum proprietari moștenitorii lui x, y etc)

După moartea "unchiului" (2021) moștenirea lui s-a transmis la soție (mătușa1) și fiica defunctului (verișoara dvs.)
După moartea mătușii 1 (2022) moștenirea ei s-a transmis către fiica defunctei (verișoara dvs.)
Rezultat: fiica lor/ verișoara dvs. a devenit unic proprietar al ap.

După moartea verișoarei (2023) moștenitorii ei sunt: mătușa în viață (sora mamei ei) și unchii în viață (frații tatălui ei).
Asta-i partea ...teoretică.
Într-un proces s-ar fi putut discuta în ce măsură fiica (decedată in 2023 și cu probleme psihice) a acceptat ori ba moștenirea mamei ei (decedată în 2022). Dar e târziu...

Am însă o pură curiozitate: Cine este subiectul din propoziția "ni s-a solicitat certificatul de deces al tatălui meu"?Instanța?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2024
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire. mă puteți lămuri ce cotă am? grunwald grunwald Ziua buna ! Nelmurire la o dezbatere mostenire: In urma decesului verisoarei a ramas mostenire un apartament si bani intr-un cont bancar. S-a luat legatura ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . rudele cele ... ALEXANDRU BUJOR ALEXANDRU BUJOR Verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . Rudele cele mai apropiate in viata sintem 5 verisori primari veniti din tati care sint frati cu tatal ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! de curând verisoara mamei mele (fiica unchiului ... A.Mrn A.Mrn Buna ziua ! De curând verisoara mamei mele (fiica unchiului mamei) a decedat. Aceasta nu avea nici copii nici soț și nici frați sau surori și de asemenea ... (vezi toată discuția)