avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere moștenire. Mă puteți lămuri ce cotă am?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere moștenire. Mă puteți lămuri ce cotă am?

Ziua buna ! Nelmurire la o dezbatere mostenire: In urma decesului verisoarei a ramas mostenire un apartament si bani intr-un cont bancar. S-a luat legatura c-un notar, a trecut 1 an conf. legii, si suntem cu totii 8 verisori de la 3 surori (decedate) ai defunctei. Deci practic la dezbaterea mostenirii am ramas doar verisorii, 8 la numar. Pana vine certificatul de mostenitor as dori sa aflu cum se face imparteala a toata mostenirea, mai exact ce cota parte ar reveni fiecaruia ? Notara zice ca se imparte pe subramuri de rudenie, adica pe 3 subramuri - 3 surori. Daca la subramura mamei mele (sora decedata a defunctei, cum precizam anterior), sunt doar eu ca verisor - la celelalte 2 surori is mai multi - eu iau mai mult, chiar o treime din mostenire ? In asteptarea unui raspuns, va multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 22 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 04:09, 22 Octombrie 2017
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Decedata (cea despre a carei mostenire este vorba) ce fel de ruda este cu dvs (cei 8), matusa sau verisoara? Adica, mai precis, este sora cu cele 3 surori decedate sau este fata surorii celor 3 surori decedate?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună întrebare.
Este necesar să ne lămuriți, că să vă putem lămuri :)

La început ați vorbit despre decesul verisoarei.
Însă atunci când ați vorbit despre mama dvs,, ați spus că era sora (...) defunctei. De unde ar rezulta că defuncta vă era mătușă.

Dacă defuncta vă era mătușă, atunci moștenirea ei se împarte cum a zis notarul (pe tulpini).
Dacă defuncta vă era verișoară, atunci moștenirea ei se împarte pe capete (în mod egal), nu pe tulpini.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Imi cer scuze pentru neclaritati. 1. Deci mama mea (decedata) este sora cu mama decedatei (cea cu mostenirea). Ca grad de rudenie sunt verisor. 2. Defuncta este fiica surorii mamei mele (care-s 3 surori de toate, decedate). Multumesc.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bun. Am stabilit ca defuncta vă este verisoară.
Dar ea, verișoara dvs., era singurul copil al mamei ei?
(Mira-m-aș dacă privesc dincolo de expresia dvs. „la celelalte 2 surori îs mai mulți”, dar aș putea să mă înșel, evident, căci merg pe ghicite).

Nu cumva defuncta a avut frați/surori? Ei ar fi tot veri cu dvs. Dar mai întâi frați ai defunctei. Iar în materie succesorală ne interesează rudenia cu defuncta, nu cu viii.

Dacă ea are frați/surori (rude de gradul 2 cu defuncta) sau nepoți de frate/soră (rude de gradul 3 cu defuncta) atunci aceștia vor culege moștenirea. Ei sunt colaterali privilegiați (fac parte din clasa a II-a de moștenitori).

Numai în lipsa acestora moștenirea ar fi culeasă de veri (rude de gradul 4).
Ba, mai mult, ar trebui știut dacă nu cumva mai are în viață rude în linie paternă (tată? unchi/matusă după tată? - fiindcă unchii/mătușile sunt rude de gradul 3 și înlătură de la moștenire verii).

Oricum, dacă cele mai apropiate rude în viața sunt verii, moștenirea NU se împarte între aceștia pe tulpini, ci pe capete (în mod egal).
Ultima modificare: Duminică, 22 Octombrie 2017
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune după matusa+unchi+verișoara (toti decedati) , drept succesoral Marialascap Marialascap Bună ziua, Am o situație și încerc sa o înțeleg. Nu cunosc partea legala, așadar fiți blânzi cu mine. Încerc sa explic clar. 3 frați- ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . rudele cele ... ALEXANDRU BUJOR ALEXANDRU BUJOR Verisoara mea primara a decedat fara mostenitori . Rudele cele mai apropiate in viata sintem 5 verisori primari veniti din tati care sint frati cu tatal ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa verisor marius_wiz marius_wiz Buna ziua Speta in cauza ar fi : am un verisor mult mai in varsta de gradul 2 care nu are copii, frati sau parinti din pacate. El mai are doi verisori de ... (vezi toată discuția)