avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Va retin atentia pentru a clarifica un aspect legat de succesiune.
Bunica mea a decedat in mai 2011 lasand in urma un sot si doi copii.
Bunicul, sotul supravietuitor a deschis succesiunea. Cei doi copii au fost citati de 4 ori, insa de fiecare data au ales varianta neprezentarii (unul dintre ei avand si domiciliul in strainatate), mentiune facuta si pe citatie, cum ca prin neprezentare se considera ca respectivul renunta la drepturile de succesiune.
Acum s-a primit o citatie, stufoasa, in care reclamantul, bunicul meu, solicita prezenta celor doi copii in instanta si mentioneaza, printre altele, asa:
"Intrucat cei doi succesori legali, in calitate de descendeti directi (numele copiilor) nu manifesta niciun interes in preluarea mostenirii dupa defuncta lor mama, sunt nevoit sa ma adresez Onoratei Instante cu prezenta actiune, prin care solicit sa se constate ca subsemnatul am calitate de mostenitor, ca vin la mostenire in calitate de sot supravietuitor si, ca urmare a aplicarii prevederilor art. 971 alin. 2 Cod civil, sa constatati ca subsemnatul culeg intreaga mostenire dupa defuncta."

Intrebarea mea este: in momentul acesta, mentionand cele scrise mai sus, bunicul meu este deja mostenitor legal sau el poate deveni mostenitor legal doar cu acordul copiilor in fata instantei?

Cel mai recent răspuns: Alecksya , utilizator 21:40, 15 Decembrie 2011
Buna seara
Bunicul d-voastra este deja mostenitor legal,dar este in indiviziune cu cei doi copii,si este normal sa-i cheme pe cale legala pentru dezbaterea succesiunii sau vor fi numiti renuntatori taciti si intreaga mostenire va fi culeasa de bunicul d-voastra.

Exista posibilitatea ca fii sau poate unul din ei sa trimita o declaratie de acceptare sau renuntare la mostenire si sa numeasca un mandatar(reprezentant) pentru reprezentarea la succesiune.
D-voastra sunteti fiica unuia dintre copii bunicului
Copii nu mai au nici un drept. Au devenit straini de succesiune pentru ca nu au acceptat mostenirea in termen de 6 luni de la decesul defunctei.

Tatal nu mai are nevoie de nici un acord din partea copiilor.

@gelagina, sotul supravietuitor a solicitat instantei ca intreaga masa succesorala sa ii revina, deci este clar ca va solicita ca instanta sa constate ca fii lui sunt straini de mostenire
Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Va multumesc frumos pt clarificari si promptitudine.
O seara frumoasa!
Bunicul poate deveni mostenitor prin hotararea instantei;
Buna seara,
As dori sa stiu daca raspunsul dumneavoastra vine ca o completare/adugare la cele spuse mai sus de dl. Munteanu.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru o succesiune sunt 4 moștenitori, toți renunță rămânând ... Ciocan1979 Ciocan1979 Pentru o succesiune sunt 4 moștenitori, toți renunță rămânând 1(mama) dar din păcate unul este în străinătate și nu poate ajunge sub nici o forma ... (vezi toată discuția)
Tatal meu este chemat in calitate de intimat fara sa ii fie adus la cunostinta dosarul lylygry lylygry Buna seara, Sunt intr-o dificultate, tatal meu unic mostenitor al tatalui lui, este chemat in instanta in calitate de intimat de catre copii femeii (si doar ... (vezi toată discuția)
Succesiune c.eleonora c.eleonora Buna ziua, de la decesul tatalui au trecut 1an si 11 luni.Mostenitorii sunt mama si cei doi copii,majori.Bunurile ramase in urma tatalui sunt o vila in ... (vezi toată discuția)