avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua, de la decesul tatalui au trecut 1an si 11 luni.Mostenitorii sunt mama si cei doi copii,majori.Bunurile ramase in urma tatalui sunt o vila in Bucuresti si un apartament pe numele ambilor parinti si 3 autovehicule detinute de decedat.Copiii pot renunta la mostenire in favoarea mamei,printr-o declaratie data in fata notarului?Multumesc anticipat.
Succesiunea nu a fost inca deschisa .Dar daca copiii renunta la mostenire mama, in cele din urma ,inteleg este obligata la randul sau ,sa deschida succesiunea. Daca mama doreste sa vanda sau sa ipotecheze un imobil nu o poate face decat un urma succesiunii? Mai concret exista o cale prin care "succesiunea sa poata fi ocolita?taxele notariale sunt ingrozitor de mari (4000eur) in Bucuresti
Multumesc pentru raspuns
Ultima modificare: Joi, 25 Noiembrie 2010
c.eleonora, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters60093 , utilizator 21:34, 25 Noiembrie 2010
Buna ziua!

Nu se poate renunta in favoarea cuiva... Termenul in care va puteati exercita dreptul de optiune succesorala (si in care puteati renunta) a trecut!
Daca in perioada de 6 luni de la deschiderea succesiunii nu ati facut acte de acceptare expresa/tacita a mostenirii veti fi considerati straini de mostenire, iar mostenirea va fi culeasa de mama dvs.
Ultima modificare: Joi, 25 Noiembrie 2010
ContSters60093, utilizator
in privinta sotiei supravietuitoare nu se aplica acelasi regim ?? daca descendentii nu si-au exprimat optiunea succesorala in termen legal, mentionati ca sunt considerati straini de succesiune . dar sotia defunctului de ce n-ar beneficia de acelasi regim ?? spuneti ca descendenti sunt straini de mostenire urmare a neexprimarii optiunii succesorale, urmand ca mama lor sa devina unic succesor .
de ce ?? :O
@roxanel,
eu am raspuns variantei initiale a mesajului, asa cum a fost postat initial:

c.eleonora a scris:

Buna ziua, de la decesul tatalui au trecut 1an si 11 luni.Mostenitorii sunt mama si cei doi copii,majori.Bunurile ramase in urma tatalui sunt o vila in Bucuresti si un apartament pe numele ambilor parinti si 3 autovehicule detinute de decedat.Copiii pot renunta la mostenire in favoarea mamei,printr-o declaratie data in fata notarului?Multumesc anticipat.

Multumesc pentru raspuns

Din mesaj am inteles ca se doreste de comun acord (mama-copii) ca intreaga mostenire sa fie culeasa de catre mama, problema ridicata fiind aceea daca se mai pot da declaratii notariale de renuntare dupa trecerea perioadei mentionate (de 1 an si 11 luni).
Fata de trecerea termenului de 6 luni de optiune succesorala, i-am indicat o alta varianta decat renuntarea pentru a ajunge la solutia dorita.
Desigur ca si sotiei supravietuitoare i se aplica acelasi regim juridic!!! Insa, in speta de fata, se pare ca nu prezinta interes acest aspect...

:coffee:

@c.eleonora, fata de completarile aduse mesajului,
1.Succesiunea a fost deschisa la data decesului! Dezbaterea succesiunii este altceva decat deschiderea succesiunii...
2.Puteti formula o actiune in instanta, iar la primul termen de judecata prezentati o tranzactie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire serbanalexandrescu serbanalexandrescu Buna ziua. In urma cu un an jumatate , tatal meu a murit. Mama mea traieste, si eu sunt unicul copil. In urma decesului tatalui meu , a ramas un apartament , ... (vezi toată discuția)
Succesiune zaris zaris Buna seara! As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune. In anul 2010 a decedat mama si mai am un frate. Fratele doreste sa renunte la cota lui in ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire in favoarea mamei maruis maruis Am urmatoarea situatie: suntem 3 frati, tatal a decedat in urma cu 10 ani. Noi am dori sa deschidem succesiunea si sa renuntam toti in favoarea mamei noastre. ... (vezi toată discuția)