avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna seara!
As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune. In anul 2010 a decedat mama si mai am un frate. Fratele doreste sa renunte la cota lui in favoarea tatalui meu. Masa succesorala este compusa dintr-un teren intravilan, o casa si o padure. Eu nu as vrea sa renunt la cota mea.
Daca totusi renunt in favoarea tatalui, mai am vreun drept ?
Tatal meu ii poate ceda totul fratelui meu ?
Dupa decesul tatalui meu se mai deschide o noua succesiune, in conditiile in care eu am renuntat la cota revenita dupa decesul mamei?
Ce se intelege prin "partaj succesoral" ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 12:29, 17 Ianuarie 2011
In primul rand, nu exista renuntare la succesiune in favoarea cuiva anume.
Este simpla renuntare, la notar te declari strain de succesiune, iar partea celui care renunta revine celorlalti mostenitori.
Este valabil si pentru tata, in favoarea fratelui.
Renuntarea este in cadrul acestei succesiuni, dupa mama, iar la decesul tatalui se va face alta succesiune, unde vin mostenitorii tatalui, adica cei doi frati., fara sa aibe vreo legatura cu renuntarea la succesiunea mamei.
Partaj succesoral este succesiunea dezbatuta in fata instantei, daca nu va intelegeti la notar.
Multumesc !
Ma crucesc cand vad cu cata larghete vorbesc unii despre renuntari, desi n-au habar care sunt implicatiile/ posibilele consecinte viitoare ale acestui fapt.

Hai sa zicem ca tata n-ar mai fi flacau de-nsuratoare si ca n-o sa aiba la data mortii vreo te miri ce sotie supravietuitoare pe care a luat-o alataieri si cu care fiii vor fi nevoiti sa-mparata toata averea, desi puteau sa salveze ceva din ea daca acceptau mostenirea dupa mama, in loc sa renunte la ea.

Si totusi, cine garanteaza ca unui om de varsta onorabila o sa-i ramana si ..."toata tigla pe casa" (incepe sa-mi placa expresia asta, culeasa de aici de pe forum) si ca nu o sa se apuce sa vanda te miri cui averea pe care fiii, renuntatori dupa mama, asteapta s-o primeasca de la el?

Nici nu stiu cum sa ma mai exprim pentru a transmite ideea ca renuntarea nu e o idee buna, decat in cazul in care ea e facuta din ratiuni bine cantarite (de exemplu un pasiv succesoral muult mai mare decat activul sau altele asemenea).
Perefect de acord cu colega Romascanu. Daca dumneavoastra sau fratele dumneavoastra doriti ca tatal sa beneficieze pe timpul vietii de folosinta casei si a celorlalte bunuri, acest lucru se poate face tacit, prin buna intelegere, chiar daca in acte veti figura in calitate de coproprietari sau daca se vor imparti bunurile intre cei trei mostenitori.

Aveti in schimb avantajul de a nu pune in pericol dreptul dumneavoastra (si implicit al mostenitorilor dumneavoastra, in cazul in care aveti copii) la mostenirea dupa mama, care va revine de drept.
zaris a scris:

Fratele doreste sa renunte la cota lui in favoarea tatalui meu...
Eu nu as vrea sa renunt la cota mea.
Daca totusi renunt in favoarea tatalui, mai am vreun drept ?
Tatal meu ii poate ceda totul fratelui meu ?
Dupa decesul tatalui meu se mai deschide o noua succesiune, in conditiile in care eu am renuntat la cota revenita dupa decesul mamei?
Ce se intelege prin "partaj succesoral" ?


Din modul cum si-a formulat userul intrebarile, cred ca a fost mai mult curiozitate si mai putin intentie cu adevarat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire emil6702 emil6702 Dupa moartea mamei, coerezii si sotul supravietuitor, pentru simplificarea operatiunilor, au renuntat in fata notarului la actiunile la care aveau dreptul in ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune alinoana alinoana Buna ziua, Am urmatoare sitautie:Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare marinica71 marinica71 tatal meu are un apartament achizitionat din prima casatorie .la acest apartament mostenitori suntem eu fratele meu si tatal meu.tatal meu imi poate vinde ... (vezi toată discuția)