avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la succesiune

Buna ziua,
Am urmatoare sitautie:Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si cei 2 fii ai sai.
Va rog sa-mi spuneti daca mama poate renunta la succesiune, ca pamanturile sa le dobandim noi, copii ei, respectiv eu si fratele meu?
Mentionez ca matusa mea doreste un teren si o suma de bani din ceea ce se dezbate si noi suntem de acord. Dar incercam sa gasim o solutie ca mama sa ne lase noua terenurile fara sa mai facem acte de vanzare-cumparare.
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns,
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:26, 20 Aprilie 2016
Mama poate la dezbaterea succesiunii sa renunte in favoarea dvs,la fel poate renunta si matusa dvs.in favoarea dvs.cu precizarea ca o veti despagubi cu o suma de bani, actele se vor face la notariat in forma autentica.
Va multumescu pentru raspuns.Va intreb intrucat exista niste probleme cu o banca si mama nu doreste sa piarda mostenirea, intrucat a existat un act de executarea silita.
De asemenea la dl notar va rog sa-mi spuneti daca este necesar sa facem schite cadastrale semnate de catre oficiul de cadastru sau doar de catre inginerul topograf impreuna cu stampila.
Ar fi mai in regula daca am intabula terenurile pe defunct?

Va multumesc anticipat!
Opinia mea este diferita de a colegului avocat.
Mama poate renunta la mostenire dar nu pentru a fi acordata unei persoane anume. Renuntarea este totala si neconditionata. Odata ce a renuntat, a pierdut dreptul de mostenire, urmand ca mostenirea sa fie culeasa de catre alte clase de mostenitori ai defunctului, in ordinea prevazuta de lege, nu de persoana desemnata de mama.
Daca cineva renunta la un bun, nu devine proprietarul acestuia si nu-l poate da altcuiva. Nimeni nu poate transmite ceea ce nu are. Este un principiu de drept.
Solutia este doar una: mama accepta succesiunea si, dupa ce devine proprietar asupra unor bunuri dobandite prin mostenire, vi le transmite prin donatie sau, la moartea acesteia, prin mostenire. ;)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2016
Corina Capotã, Avocat
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns si in acelasi timp sa-mi iertati insistenta.suntem neinformati si nu avem cui sa cerem sfaturi.
Va multumesc pentru raspuns,
Dar daca la succesiune sunt prezente urmatoarele persoane:
matusa si copii care vor doar bani si un teren;
mama care nu vrea nimic
eu si fratele meu;
Nu se poate face act de mostenitor pe urmatorul grad de rudenie, pentru a nu avea probleme cu banca?

Alte discuții în legătură

Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
Succesiune unchi fara copii. de ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi? Epuree Epuree Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)