avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune unchi fara copii. De ce nu i-a revenit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune unchi fara copii. De ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi?

Succesiune unchi fara copii. Nu am inteles clar ce a spus unchiul, dar cam presupun ca asa a fost: matusa mea a murit si nu au lasat testament sau alt act, unchiul spune ca el a mostenit 1/2 din masa succesorala a sotiei sale decedate, detine acuma 50% din casa+teren fiind proprietatea lui din comunitatea de bunuri, plus 25% din valoarea casei reprezentind 1/2 din masa succesorala a sotiei sale, rezulta ca este proprietar pe 75% din casa+teren.
Matusa are 3 surori in viata, carora le-a revinit 1/2 din masa succesorala.
De ce spune unchiul ca se poate renunta la succesiune catre o persoana anume beneficiara, una dintre surorile matusii? Cred ca a fost o intamplare a interpretarii lui, ca daca renunta o singura sora partea lor de 1/2 revenea celor 2 surori care nu au renuntat. Eu stiam ca unul renunta si revine tuturor celorlalti, inclusiv unchiului.
El spune ca au renuntat 2 surori ale matusii si a revenit uneia toata partea ce revenea surorilor matusii.
Cota de 1/2 a celor 3 surori nu se incurca cu partea unchiului? Daca renuntau toate revenea partea lor unchiului? De ce nu i-a revenit unchiului nimic din cota parte la care au renuntat cele 2 surori ale matusi?
Cred ca este un fel de copac cu crengi separate pe care nu le inteleg clar.
Cel mai recent răspuns: Epuree , utilizator 18:52, 7 Septembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cota unchiului (ca soț supraviețuitor) rămâne neschimbata.
El vine la succesiune împreună cu colaterali privilegiaţi (surorile sotiei).
Ca sunt 3, ca sunt 2 sau ca e doar 1, partea surorilor e aceeași (1/2), iar a unchiului tot aceeași (1/2)
Din pacate, legea asa este. Nu unchiul beneficiaza de cea ce au renuntat altii, ci ceilalti. Daca unul sau trei renunta, beneficiaza "colateralii".
Lege proasta, care aduce la mostenire pe cei care nu au contribuit cu nimic acolo.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, dar tot legea permite celor care știindu-se fără copii, sa își facă testamente reciproce din timpul vieții.
Epuree a scris:
Eu stiam ca unul renunta si revine tuturor celorlalti, inclusiv unchiului.


Nu, nu tuturor. (Există și situații particulare în care renunțarea unuia profită „tuturor”, dar numai dintr-o bine calculată întâmplare. Nu-i cazul în speță).

Partea renunţătorului profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea. (art 1121 alin 2 C. civ).

Dacă soțul supraviețuitor vine la moștenire în concurs cu colateralii privilegiați (surorile defunctei în speță) cota soțului supraviețuitor este de jumătate din moștenire. Iar cealaltă jumătate reprezintă partea cuvenită clasei a doua de moștenitori.

Pentru soț nu are importanță numărul colateralilor privilegiați. Ce-i al lui e pus deoparte! El va primi jumătate din moștenire indiferent de numărul colateralilor privilegiați. Pentru el nu contează dacă moștenirea este acceptată de una, de două sau de „n” surori ale defunctei.

Dar pentru surori contează, Pentru că ele împart în mod egal partea cuvenită clasei a doua de moștenitori.

Pentru că numai una dintre surori a acceptat moștenirea, ea a primit jumătate din moștenire. Adică toată partea din moștenire cuvenită colateralilor privilegiați.

Dacă și celelalte două surori ar fi acceptat moștenirea, atunci ele (toate 3) ar fi împărțit în mod egal jumătatea din moștenire cuvenită colateralilor privilegiați. Acceptarea moștenirii de către ultimele două ar fi diminuat partea cuvenită primei surori. Tot ea este și aceea care a profitat de renunțarea celorlalte două surori.

Dacă niciuna dintre surori nu ar fi acceptat moștenirea, atunci partea din moștenire cuvenită lor ar fi fost culeasă de nepoții de soră (gradul următor). Renunțarea tuturor surorilor ar fi profitat nepoților de soră, adică celor care au fost înlăturați de la moștenire prin acceptarea moștenirii de către una dintre surori.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Septembrie 2023
romascanu, moderator
Multumesc din tot sufletul, d-na romascanu.

Fratele meu din Darabani dezbate acuma succesiunea dupa mama si tata, suntem 5 frati.

Unchiul sotului a vrut sa ne faca testament pe partea lui inainte de a muri matusa si ea sa faca testament la o sura de a ei , nu s-a hotarat la care dintre cele 3 si a murit pina sa se hotarasca. S-au certat pe imparteala si noi ne-am retras. El a ingrijit-o un an la pat, eu le-am spus tuturor sa o ingrijeasca cine o mosteneste (noi eram deja in slujba lor). S-au suparat toti pe sotul meu si pe mine, 3 ani nu ne-am mai vorbit. El a dezbatut succesiunea anul trecut.

A murit bunicul, apoi bunica sotului meu in urma cu circa 5 ani. Acuma a murit un unchi al sotului meu si l-a inmormintarea lui s-a pus problema dezbaterii succesiunii pe ambi bunici.
Bunicii au 5 copii, 3 vii, 2 predecedati. Masa succesorala este o casa demolabila cu 1300 m teren si un hectar teren in cimp, ambele in Dimbovita. Eu cu sotul vrem sa cumparam de la cei care vor sa ne vinda ( socrul, o matusa si un unchi), in principal noi am vrea de la toti. Cei predecedati, unul are sotia moarta si 4 copii, (2 copii plecati din tara) iar celalalt predecedat are sotia in viata si 3 copii.

In capul meu s-au incurcat cuva unele situatii, fiind mai multe succesiuni cam in acelasi timp cu spete diferite.

Din raspunsul dvs. inteleg ca cei 2 copii ai unui unchi predecedat (cel cu 4 copii si sotia moarta), daca renunta la mostenire, partea lor se imparte egal la ceilalti frati ai lor care nu au renuntat la mostenire (pe linie orizontala, pe tulpina, desi succesiunea dupa binici se dezbate pe linie descendenta). Asa ii pot convinge mai usor sa renunte, deoarece sunt plecati din tara si nu va mai fi nevoie sa semneze contractual de vinzare-cumparare cu mine dupa ce se emite certificatul de mostenitor.

Vreau sa-mi comfirmati ca cota –partea a fiecarui copil (5 copii ) al bunicilor ramine fixa 1/5, iar unchiului predecedat care are 4 copii ii revine aceeasi cota de 1/5 chiar daca renunta sau nu renunta la mostenire 2 dintre copii lui, partea lui se imparte strict la copii lui (tulpina lui) daca cel putin unul dintre ei nu renunta.
Marti am programare la notarul zonal al domiciliului bunicilor.



Alte discuții în legătură

Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)
Succesiune- mod impartire bunuri MIV MIV Cum se impart bunurile dobandite in timpul casatoriei daca nu avem copii, iar sotul decedat are o sora fara copii si ambii parinti , adika socrii mei, in ... (vezi toată discuția)
Succesiune adevar2014 adevar2014 Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)