avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune- mod impartire bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune- mod impartire bunuri

Cum se impart bunurile dobandite in timpul casatoriei daca nu avem copii, iar sotul decedat are o sora fara copii si ambii parinti , adika socrii mei, in viata.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MIV , utilizator 11:55, 4 Iunie 2014
prima data se va face actul de lichidare a comunitatii de bunuri, daca decesula survenit dupa 2011.prin actul de lichidare se stabilesc cotele de contributie a sotilor la bunurile dobandite in timpul casatoriei si se stabilesc care au fost bunurile care au fost dobandite ca bunuri proprii fiecarui sot. in masa succesorala vor intra numai bunurile sotului (bunurile proprii daca au fost si cota din bunurile dobandite in timpul casatoriei)

Art. 977

Împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi

(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire. (respectiv 1/3 va mosteni sotul supravietuitor din ceea ce a fost a defunctului).

Se poate treduce in limba romana ce ati scris anterior.... Am apelat la forum tocmai pentru ca am fost la notar si desi am doua facultati ...mi-am dat seama ca nu am vb aceeasi limba!
Multumesc
contributia sotilor in timpul casatoriei la dobandirea bunurilor(apartament, masina, etc) de obicei este de juma-jumate. cu acte doveditoare se poate stabili si un alt procent de dobandire a bunurilor. de exemplu un apartament cumparat de soti in timpul casatoriei poate fi:
- cumparat cu banii amandurora produsi in timpul casatoriei sa zic, atunci contributia este jumate-jumate pentru soti.
- cumparat cu o parte din bani care sunt comuni ca in exemplul de mai sus si cu o diferenta care sa provina strict de la unul din soti( banii proveniti de la o mostenire a parintilor unuia din soti ) atunci cota de contributie a sotului cu *mostenirea* este mai mare, si se vor stabili alte cote. ex: apartament 35.000,00 euro sotii A si B pun impreuna 20.000,00 euro iar diferenta de 15.000,00 euro o pune numai B.

exemplu: sot decedat, sotie supravietuitoare fara copii.
la mostenire vin frati, surori si parinti ai defunctului impreuna cu sotia. sotia va mosteni o cota de 1/3 din masa succesorala (masa succesorala reprezantand cota defunctului stabilita prin lichidarea de bunuri asa cum am explicat mai sus). restul se imparte intre ceilalti mostenitori respectiv: parintii amandoi impreuna 1/3 si fratii si surorile 1/3 impreuna.(in cazul de fata sora, fiind singura, primeste 1/3 din jumatate)

prin urmare, daca sotii in timpul casatoriei au avut un apartament dobandit jumate jumate,
cotele de mostenire se aplica la jumatatea defunctului respectiv fiecare cate 1/3 din jumatate. pe total, dupa finalizarea succesiunii, cotele pe intreg imobilul vor fi astfel: sotul supravietuitor are 8/12 din intreg apartamentul, parintii au fiecare cate 1/12 si sora are 2/12 din apartament.

sper ca v-am fost de ajutor asa.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
antonia77, utilizator
Notarul la care am fost si la care i-am expus speta: familie fara copii, sotul decedeaza in aprilie2014, sotul are o sora fara copii, o mama si un tata care toti traiesc.
Bunuri dobandite in timpul casatoriei un apartament, o masina, si imprumut de 6700 euro catre o pers.fizica, ptr.care s-a recurs la executare , recuperand o parte din bani.
Notarul mi-a spus ca trebuie sa chem si nepotii, verii, unchii, matusile la succesiune.
Socrii mei si cumnata sunt de acord sa-mi dea negatie. Nu inteleg cum sa chem la succesiune persoane pe care nu le-am vazut in viata mea? E ok asa?
exista patru clase (tipuri) de mostenitori.
1 descendenti (copii) ai defunctului
2 frati , surori si parinti
3. bunicii, strabunicii si stra-strabunicii defunctului,
4. unchii, matusi si verii primari si defunctului,

la succesiune asunt chemati in ordinea claselor. daca nu sunt ( daca nu sunt ca nu au existat sau au renuntat) copii, vin parintii cu frati si surori. daca nu sunt parinti, frati si surori vin bunici, stra bunici, si asa mai departe.
notarul v-a spus ca vin unchi, matusi etc din cauza ca daca parintii si sora renunta, dupa lege trebuie chemati ei la mostenire (in conditiile in care bunici, stra bunici nu sunt in viata).

faceti asa: daca va intelegeti cu parintii si sora, si nu au pretentii, sa accepte succeiunea unul din ei(cel cu care va intelegeti cel mai bine) ceilalti sa renunte (sa dea negatie) astfel incat dupa succesiune faceti partaj si ramaneti dumneavoastra. astfel nu vor mai fi chemati la mostenire unchi, matusi etc, pentru ca sunt acceptanti dintre parinti si sora.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
antonia77, utilizator

Alte discuții în legătură

In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Cum se face impartirea? mihai alexandru mihai alexandru Daca intr-o familie formata din parinti si 2 copii moare unul din parinti ( mama,tata) cum se imparte partea defunctului ? Cat revine la (sot,sotie) si cat la ... (vezi toată discuția)
Mostenire. iuliana57 iuliana57 Fratele meu a decedat acum doua luni. Nu are copii si eu sunt singura sora. Parintii nostri nu mai traiesc. Cumnata mea vrea sa facem succesiunea pentru ... (vezi toată discuția)