avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire.

Fratele meu a decedat acum doua luni. Nu are copii si eu sunt singura sora. Parintii nostri nu mai traiesc.

Cumnata mea vrea sa facem succesiunea pentru apartamentul lor si o Dacie. Intrebarea mea este: daca ei le-au cumparat pe ambele, eu ce drept as avea ca mostenitoare a fratelui meu?

Va multumesc.
1. datorita faptului ca cei 2 soti au cumparat bunurile impreuna sotiei ii revine o jumatate din bunurile dobandite in timpul casatoriei, sistandu-se comunitatea de bunuri.
2. din jumatatea care ii revine defunctului, avand in vedere faptul ca sotii nu au avut copii (descendenti) iar parintii defunctului (ascendentii privilegiati) sunt decedati, sotiei supravietuitoare ii mai revine de aici inca o jumatate.
astfel sotiei supravietuitoare din toate bunurile ii revin 3 patrimi iar dvs. ca si colateral privilegiat va revine 1 patrime.
cu respect,
teodor dobrean
Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului si descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv (nepoti si stranepoti de frate-sora). Daca acestia vin singuri la mostenire, atunci vor imparti bunurile in mod egal. Daca vor veni in
concurs cu sotul supravietuitor, mai intai se va stabili cota acestuia de 1/2 si apoi se va imparti restul de mostenire in functie de numarul lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Succesiunea in urma decesului fratelui si sotiei acestuia,fara copii larat larat Fratele meu si sotia acestuia au decedat impreuna intr-un accident.Nu au avut copii. Cum se vor imparti veniturile rezultate din vinderea unui imobil ce le-a ... (vezi toată discuția)