avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se face impartirea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se face impartirea?

Daca intr-o familie formata din parinti si 2 copii moare unul din parinti ( mama,tata) cum se imparte partea defunctului ? Cat revine la (sot,sotie) si cat la copii? Se schimba cu ceva modalitatea de impartire daca in actele de propritate apare doar un parinte ca proprietar?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 19:38, 6 August 2009
Cota este urmatoarea : 1/4 din masa succesorala sotul supravietuitor si 3/4 din masa succesorala copii impreuna.

Daca bunul este bun comun atunci sotul supravietuitor va avea o cota de 1/2 + 1/2 x 1/4 = 5/8 din bunul respectiv , iar copii impreuna vor avea o cota de 3/8.

Daca bunul este bun propriu al defunctului , atunci cotele sunt de 1/4 pentru sotul supravietuitor si 3/4 pentru copii impreuna.
Intr-un asemenea caz, sotul supravietuitor mosteneste o cota de 1/4 cand vine vine in concurs cu descendentii , indiferent de nr. lor , iar restul de 3/4 revine copiilor in cotele corespunzatoare, respectiv 3/8 pentru cei 2 copii.Nu are importanta daca in actul de proprietate apare doar unul dintre parinti atata timp cat bunul face parte din comunitatea matrimoniala, respectiv bunurile dobandite prin cumparare in timpul casatoriei.
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
ContSters47264, utilizator
legally a scris:

Intr-un asemenea caz, sotul supravietuitor mosteneste o cota de 1/4 indiferent cu ce clasa de mostenitori vine in concurs .........


Legea acorda sotului supravietuitor o cota-parte din masa succesorala, a carei marime variaza in functie de mostenitorii cu care acesta vine in concurs. Deci, sotul supravietuitor nu preia mereu aceeasi cota din masa succesorala. De exemplu, atunci cand vine in concurs cu descendentii defunctului – de exemplu, copiii, indiferent de numarul lor, sotul supravietuitor va avea dreptul la un sfert din mostenire.
Daca sotul supravietuitor va veni la mostenire cu ascendentii privilegiati (mama sau/si tatal defunctului) impreuna cu colateralii privilegiati (fratii si surorile defunctului si nepoti si stranepoti de frate/sora) va culege o treime din mostenire. Pe de alta parte, daca se vine la mostenire in concurs numai cu ascendentii privilegiati sau numai cu colateralii privilegiati, cota sotului supravietuitor va fi de jumatate din mostenire.
Daca se vine la mostenire cu bunicii, strabunicii, unchi, matusi, veri primari si fratii sau surorile bunicilor defunctului, sotul ce supravietuieste are dreptul invariabil la 3/4 din mostenire.

In lipsa rudelor din cele patru clase de mostenitori legali, sotul supravietuitor va culege intreaga masa succesorala lasata de sotul decedat.
Am rectificat, practic ideea era ca , indiferent cu cati descendenti..dar .canicula e de vina:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Mostenire apart. dmhyou dmhyou daca un baiat si o fata cumpara un apartament in cota parte, adica 50%baiatul si 50%fata...... peste 1 an se casatoresc(devin familie) iar peste 4 ani fata ... (vezi toată discuția)