legally a scris:
Intr-un asemenea caz, sotul supravietuitor mosteneste o cota de 1/4 indiferent cu ce clasa de mostenitori vine in concurs .........
Legea acorda sotului supravietuitor o cota-parte din masa succesorala, a carei marime variaza in functie de mostenitorii cu care acesta vine in concurs. Deci, sotul supravietuitor nu preia mereu aceeasi cota din masa succesorala. De exemplu, atunci cand vine in concurs cu descendentii defunctului – de exemplu, copiii, indiferent de numarul lor, sotul supravietuitor va avea dreptul la un sfert din mostenire.
Daca sotul supravietuitor va veni la mostenire cu ascendentii privilegiati (mama sau/si tatal defunctului) impreuna cu colateralii privilegiati (fratii si surorile defunctului si nepoti si stranepoti de frate/sora) va culege o treime din mostenire. Pe de alta parte, daca se vine la mostenire in concurs numai cu ascendentii privilegiati sau numai cu colateralii privilegiati, cota sotului supravietuitor va fi de jumatate din mostenire.
Daca se vine la mostenire cu bunicii, strabunicii, unchi, matusi, veri primari si fratii sau surorile bunicilor defunctului, sotul ce supravietuieste are dreptul invariabil la 3/4 din mostenire.
In lipsa rudelor din cele patru clase de mostenitori legali, sotul supravietuitor va culege intreaga masa succesorala lasata de sotul decedat.