avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare mostenire in favoarea mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare mostenire in favoarea mamei

Am urmatoarea situatie: suntem 3 frati, tatal a decedat in urma cu 10 ani. Noi am dori sa deschidem succesiunea si sa renuntam toti in favoarea mamei noastre. Se poate realiza aceasta, in conditiile in care mama noastra mai are si frati? Adica, acestia, au vreun drept la mostenire (masa succesorala)? Noi dorim ca tot ce "au adunat " in viata lor parintii nostrii sa ramana mamei, nu altora. Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:12, 26 August 2015
Bună ziua. Renunțarea la moștenire în favoarea altui moștenitor este interzisă de lege. Defunctul, putea dispune prin testament implicit legat acest lucru, din păcate acum e cam târziu.
Depinde:) Daca in masa succesorala care se va dezbate exista si parti care au apartinut ascendentilor mamei d-voastra, dar succesiunea dupa acesti ascendenti nu a fost dezbatuta, atunci fratii mamei sunt indreptatiti la a beneficia si ei. Situatia este incurcata, oricum, d-voastra n-ati prezentat lucrurile clar, cel mai bun sfat este sa va adresati unui birou notarial sau unui cabinet de avocatura. Mi-a placut finalul :giggle: Precis ca asa au gandit si parintii mamei d-voastra :yes:
@avocat Teris
Cred ca @maruis s-a exprimat gresit, de fapt este vorba ca fii sa renunte mostenirea dupa tatal lor, fara ,,dedicatie", situatie in care singura mostenitoare ramane mama.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
DlGoe, utilizator
Să lămurim câteva aspecte:
Potrivit art. 975 Cod civil Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit; Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie; În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
Având în vedere cele de mai sus, cred că este limpede cine are dreptul la moștenire în speță.
Mai departe, mama celui în speță ( soțul supraviețuitor) îi revine 1/4 din moștenire a se vedea alin. 1 lit. a) din art. 972 C.civ.
Acum referitor la întrebare, potrivit art. 1121 Cod civil, succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor și partea renunţătorului profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea.
Cam asta spun scriptele, eu nu știu ce alți moștenitori mai pot exista astfel că nu mă pot hazarda să spun că dacă cei 3 frați renunță automat soțul supraviețuitor culege totul.
În fine, indiferent de situație CODUL CIVIL interzice renunțarea la moștenire în favoarea altui moștenitor - ar fi o donație deghizată etc.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
Mihai Teris, Avocat
@avocat
Toata discutia este pe ipoteze, nu avem o situatie exacta, cred ca nici cel ce a deschis subiectul nu stie clar cum stau lucrurile, oricum, noi nu stim.
O situatie foarte des intalnita este urmatoarea: parintii au mai construit, au modernizat, etc, imobil(e) mostenite de la ascendenti. Ascendentii au decedat, dar sucesiunea nu a fost dezbatuta, din nepasare, din lipsa de bani, din... nu conteaza ce motiv! Timpul e neiertator si parintii se sting, unul cate unul. La o astfel de situatie faceam eu referire, repet, destul de des intalnita.
Sa va explic, domnule avocat, cum ar putea fratii mamei sa pretinda, cu sanse reale, o cota parte din masa succesorala.
Sunt convins ca stiti cum ar decurge lucrurile in situatia ipotetica, dar foarte posibila, de mai sus.
S-ar incepe cu dezbaterea succesiunii nedezbatuta dupa cel mai indepartat ascendent , bunic/strabunic. In acest ,,lant" la un moment dat apare mama cu fratii dumneaei ca fiica/fii a unui decedat.
Nu mai intru in amanunte, pe @maruis l-am sfatuit cui sa se adreseze.
Frații mamei nu au nicio legătură cu moștenirea după tatăl dvs.
Dezbateți succesiunea, faceți partaj cu mama, iar după ce mama nu va mai fi, voi frații, veți împărți moștenirea după ea.

Alte discuții în legătură

Pentru un contract de comodat e deajuns semnatura unui parinte ori e necesara si cea a fratilor? salutare comunitate! doresc sa inchei un contract de comodat ... Claudiu007 Claudiu007 Salutare comunitate! Doresc sa inchei un contract de comodat ca reprezentant al unei firme pe care vreau sa o infiintez cu unul din parinti, fiindca ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)