avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pentru un contract de comodat e deajuns semnatura unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pentru un contract de comodat e deajuns semnatura unui parinte ori e necesara si cea a fratilor? Salutare comunitate! Doresc sa inchei un contract de comodat ...

Salutare comunitate!

Doresc sa inchei un contract de comodat ca reprezentant al unei firme pe care vreau sa o infiintez cu unul din parinti, fiindca celalalt este decedat. Parintii au contract de vanzare-cumparare de la bunici. Noi suntem mai multi frati.

Pentru a face contractul de comodat intre firma si parinte, este necesara dezbaterea mostenirii? E nevoia si de semnatura fratilor pe contractul de comodat?

Ce solutii / variante imi recomandati pentru a evita acum dezbaterea?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Claudiu007 , utilizator 10:33, 21 Decembrie 2021
Pentru a incheia contractul de comodat trebuie mai intai sa dezbateti succesiunea.
Daca nu doriti sa dezbateti succesiunea, va trebui sa gasiti un alt apartamnet unde sa stabiliti sediul firmei.
Multumesc frumos pentru raspuns!

Ar fi o varianta simpla pentru dezbaterea succesiunii, act de renuntare/ dezbatere prin renuntare la tot? Ar fi mai facil procesul ? Mai rapid? Poate mai ieftin?
adica cine sa renunte ?
Sa renunte copiii, ca sa ramana pe numele parintelui. Ca sa poate semna el, sa nu fie nevoie de semnaturi si aprobari de la toti mostenitorii.
E o prostie. (scuzați).
Dacă toți copiii defunctului sunt renunțători, atunci sunt chemate la moștenire, alături de soțul supraviețuitor, celelalte rude ale defunctului (frații și surorile defunctului, nepoții de frate/soră etc. până la văr primar!).

Renunțătorul este considerat că nu a fost niciodată moștenitor.
Ca atare, atunci când toți copiii defunctului renunță, este ca și cum defunctul nu ar fi avut copii. (da' poate avea niște frați...)

Uitați cuvântul renunțare! Ori știți exact cu ce se mănâncă (cunoașteți exact efectele) ori, mare grijă, că vă puteți bate niște cuie în talpă... Și nici măcar nu-i mai ieftină soluția la care v-ați gândit.
Este necesar ca măcar unul dintre copiii defunctului să fie acceptant.

În altă ordine de idei:

Art. 641. - NCC
(1) Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi.

După dezabaterea moștenirii, soțul (părintele) supraviețuitor va avea 5/8. Iar copiii (cei „mulți”) vor avea 3/8 deîmpărțit la numărul lor.
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2021
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune catalinmail072007 catalinmail072007 Tata a decedat anul trecut. Daca eu dau in fata notarului o declaratie de renuntare la succesiune, cine beneficiaza de \"cota\" mea? Doar ceilalti doi frati ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)