avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tatal meu este chemat in calitate de intimat fara sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tatal meu este chemat in calitate de intimat fara sa ii fie adus la cunostinta dosarul

Buna seara,
Sunt intr-o dificultate, tatal meu unic mostenitor al tatalui lui, este chemat in instanta in calitate de intimat de catre copii femeii (si doar ai ei) cu care s-a casatorit a doua oara tatal lui. Tata a primit doar o citatie, fara sa ii fie adusa la cunostinta actiunea. Bineinteles ca noi stim faptul ca ei au dorit sa instraineze acele bunuri, dar nu au putut ptr ca nu au nici un fel de drept de proprietate. Acum ei vor sa il obtina in instanta, cred. Termenul este pe 27 mai 2011, nu stiu cum sa procedez sa obtin dosarul si care sunt pasii care trebuie urmatii. Va rog pe cei care ar putea sa ma ajute cu cateva sfaturi. Ce acte ar putea avea ei in baza carora sa solicite vreun drept de proprietate?
Ce sanse are tatal meu sa castige acest proces?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters193759 , utilizator 23:12, 5 Mai 2011
LEGE Nr. 319 din 10 iunie 1944
pentru dreptul de moştenire al soţului supravieţuitor

Art. 1
Soţul supravieţuitor moşteneşte din averea celuilalt soţ după cum urmează:
a) când vine la succesiune cu copiii legitimi şi recunoscuţi sau numai cu unii din ei, ori cu descendenţii lor, moşteneşte o pătrime;
b) când vine la succesiune în concurs cu tatăl şi mama defunctului, ori numai cu unul din ei, în ambele cazuri împreună cu fraţii şi surorile soţului încetat din viaţă şi descendenţii lor, sau numai cu unul din ei, moşteneşte o treime;
c) când vine la succesiune cu tatăl şi mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fraţii şi surorile acestuia şi descendenţi de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei moşteneşte o jumătate;
d) când vine la succesiune cu ceilalţi ascendenţi sau colaterali până la gradul al IV-lea inclusiv, moşteneşte trei pătrimi;
e) în lipsa rudelor mai sus arătate, soţul supravieţuitor moşteneşte averea întreagă.

Nu sunt avocat, dar pana vă va raspunde cineva de specialitate este bine sa stiti despre prevederile legale de mai sus si, in functie de situatia concreta a succesiunii, sa stiti cam unde va aflati.
Pentru ca, oricum, va trebui sa va prezentati la proces, cred ca este bine sa contactati un avocat care sa va apere interesele.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
ContSters193759, utilizator
Dicționarul explicativ al limbii romane - DEX '98
INTIMÁT, -Ã, intimați, -te, s.m. și f. Parte într-un proces care se află în situația unui pârât în caz de recurs sau în altă cale de atac. – V. intima. Cf. fr. intimé.

In baza citatiei,tatal dvs are dreptul sa solicite la arhiva instantei studierea dosarului
Cum a ajuns la caile de atac fara sa stie de fond?
Va multumesc ptr lamuririle date, dar avand in vedere ca acei copii nu sunt ai bunicului meu, ce drept au ei ca sa solicite vreun drept asupra bunurilor lui?
Nu e indreptatit tatal meu? Pot ei sa faca ceva?
Scuze daca nu stiu sa pun intrebarile potrivite.
Asta ma intreb si eu, cu au ajuns?
dar voi merge sa solicit dosarul

Alte discuții în legătură

Succesiune ContSters135021 ContSters135021 De ce daca moare sotul primul,urmasii sunt numai copii,si sotia nu are dreptul de mostenitor? (vezi toată discuția)
Succesiune Elleny Elleny Este urmatoarea speta: In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)