avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... casatorie,mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

casatorie,mostenire

Imi cer scuze ca revin cu intrebarea, dar de cate ori am pus intrebarea in forum, atatea feluri de raspunsuri am primit. Va rog......
1. Eu, proprietara de apartament inainte de casatorie, ma casatoresc, in cazul decesului meu, sotul meu supravietuitor are drept de mostenire din bunul meu de dinainte de casatorie?
2. Apartamentul meu de dinainte de casatorie. Ma casatoresc, vand apartamentul de la oras si imi cumpar o casuta la tara, strict din banii obtinuti de pe apartamentul de dinainte de casatorie, fara nici o contributie din partea sotului, care, de altfel, nu munceste si nu are nici un venit. Casa devine bun comun? Trebuie intabulata si pe el? El da declaratie ca nu a avut nici o contributie materiala la cumpararea casei. Dupa decesul meu are drept din casa? Impreuna nu avem copii, doar am doi copii dintr-o casatorie anterioara.
Cel mai recent răspuns: SALLAY CATALINA , utilizator 20:56, 17 Octombrie 2012
În ambele situaţii, imobilele sunt bun propriu. Soţul nu are niciun drept asupra lor. Nici în timpul căsătoriei, nici în caz de divorţ.

Pentru a vă lămuri cu privire la drepturile soţului supravieţuitor (care moşteneşte, fie singur, fie în concurs cu alte clase de moştenitori - în cazul dumneavoastră, în concurs cu copiii, dacă va veni vremea, o cotă parte din toate bunurile soţului decedat), citiţi articolele 963, 970, 971 din codul civil:

Moștenitorii legali

Art. 963. -
(1) Moștenirea se cuvine, în ordinea și după regulile stabilite în prezentul titlu, soțului supraviețuitor și rudelor defunctului, și anume descendenților, ascendenților și colateralilor acestuia, după caz

Condiții

Art. 970. - Soțul supraviețuitor îl moștenește pe soțul decedat dacă, la data deschiderii moștenirii, nu există o hotărâre de divorț definitivă.

Vocația la moștenire a soțului supraviețuitor

Art. 971. -
(1) Soțul supraviețuitor este chemat la moștenire în concurs cu oricare dintre clasele de moștenitori legali
(2) În absența persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la moștenire, soțul supraviețuitor culege întreaga moștenire.


În articolele următoare găsiţi şi cotele soţului în raport cu clasele cu care vine la succesiune.

Multumesc. Primul raspuns este forte clar. Dar pe intelesul celor fara studii juridice la punctul 2. Daca eu mor, sotul meu supravietuitor mosteneste din apartamentul meu cumparat inainte de casatoria mea cu el, sau nu? Va multumesc.
Da.

Am specificat: din toate bunurile. Adica, atat din bunurile proprii ale sotului decedat, cat si din cota acestuia din bunurile comune.

Mosteneste o cota din tot ce aveti dvs la data decesului indiferent daca a contribuit sau nu la achizitionarea bunului.
Ca exemplu, din bunul dvs avut inainte de casatoria cu el, daca decedati dvs prima, sotul va mosteni 1/4, iar copiii dvs vor imparti egal 3/4.
Ce i se cuvine in cazul unui divort, nu are legatura cu dreptul de mostenire. Daca divortati ,nu-i dati nimic ca nu i se cuvine si puteti deceda linistita ( Doamne fereste) ca nu va mai mosteneste, iar daca decedati in timp ce sunteti casatorita cu omul , va mosteneste orice ati face.
Ce puteti face.. e ori sa divortati, ori sa vindeti bunul dvs copiilor ca omul sa nu mai aiba ce mosteni.

Cel mai clar si concis raspuns. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire copil al sotului defunct cata7219 cata7219 In caz de deces al unuia dintre soti copilul sotului decedat are vreun drept asupra bunurilor proprii ale sotului supravietuitor dobandite inaintea casatoriei? ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire cainebogdan cainebogdan Buna Ziua Acum 3 luni tatal meu a decedat . Tatal meu si mama mea au fost divortati de acum 25 de ani el recasatorindu-se ulterior. Tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)