Buna seara!Va rog frumos-un raspuns din partea unui profesionist:un teren agricol dobindit de tatal meu,in baza Legii 18/1991(fondul funciar)este mostenit in totalitate doar de copii(suntem 3 frati)?Sotul supraviețuitor (mama)nu mosteneste o cota parte din acest teren?
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Ba da. Mama moștenește 1/4, iar copiii 3/4.
Asta dacă mama are pretenții la moștenire.
Dacă nu o interesează terenurile respective, poate renunta la moștenire, caz în care terenurile vor reveni doar copiilor.
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Art.970 Cod civil "Soţul supravieţuitor îl moşteneşte pe soţul decedat dacă, la data deschiderii moştenirii, nu există o hotărâre de divorţ definitivă."
Art.971 Cod civil "(1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu oricare dintre clasele de moştenitori legali.
(2) În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă niciuna dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire."
Art.972 Cod civil: "(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;"
Art.975 Cod civil "(1)Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit."
Am intrebat pe acest forum ,pe care l apreciez , pentru ca o persoana cu pregatire juridica mi a spus,la un moment dat, ca terenurile agricole dobindite in baza Legii 18/1991,la moartea posesorului,sunt mostenite doar de copii ,nu si de sotul supravietuitor.M am gindit si ca e f probabil ca eu sa fi inteles gresit la acel moment si aveam nevoie de o opinie.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
V-a spus pentru ca în practica, se face foarte des confuzia dintre drepturile asupra bunurilor proprii ale soțului în caz de divorț și drepturile asupra bunurilor proprii ale soțului în caz de deces.
Dacă unul dintre soți are în proprietate bunuri proprii, în caz de divorț, celălalt soț nu are niciun drept.
Bunurile proprii sunt și rămân proprii, indiferent de durata căsniciei și nu sunt incluse la partaj.
În caz de deces, soțul supraviețuitor are drept la moștenirea soțului decedat (indiferent ca moștenirea cuprinde numai bunuri proprii ale defunctului). Legea nu condiționează dreptul la moștenire de natura bunurilor soțului decedat.
În cazul de fata, terenul/terenurile menționat/menționate în titlul de proprietate emis pe numele tatălui în baza Legii nr.18/1991 sunt bunuri proprii.
Mostenire
azaria
buna ziua, doresc sa stiu dupa moarte sotului ce parte din avere ai ramane sotiei? mentionez ca bunurile au fost facute in aceasta casatorie. noi nu avem copil ... (vezi toată discuția)