avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prenatal

In prezent sunt agent vanzari intr-o firma de aproape 4 ani ;acum o luna m-am casatorit si vreau sa am un copil.Firma nu merge foarte bine si imi este teama ca o vor inchide ;Daca o vor inchide inainte sa nasc ,mai beneficiez de indemnizatia de 600 lei + 200 lei alocatie copil pentru 2 ani?Sau daca o inchid inainte sa raman insarcinata si intru in somaj ,din somaj pot intra in prenatal si pot beneficia de indemnizatie?

o zi buna si mii de multumiri :)
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 09:15, 5 August 2010
1.Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu mai au, din motive neimputabile lor, calitatea de asigurate daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia an care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate

2.Persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, BENEFICIAZA de:
 concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de
 o indemnizatie lunara

Cele 12 luni prevăzute mai sus pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit soţul/sotia trimis/trimisa în misiune permanenta în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
e)au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
f) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
g) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare socială;
h) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
i) au beneficiat de pensii de invaliditate;
j) au beneficiat de concediu fără plata pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din initiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
k) au lucrat cu contract individual de munca în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
l) se afla în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din initiativa angajatorului, fără încetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
m) se afla în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului tita_adriana tita_adriana Buna In iulie am absolvit cursurile unei facultati de stat, iar din octombrie voi primi somaj. Am ramas insarcinata si trebuie sa nasc la inceputul lunii ... (vezi toată discuția)
Despre indemnizatia acordata mamelor studente septimia88 septimia88 sunt si eu intro mare dilema.Sunt insarcinata in 14 sapt si sunt studenta la zi anul intai, sunt angajata de 6 luni si nu cred k am s prind cele 12 luni ... (vezi toată discuția)
Prenatal 2 mihaela-ciolea mihaela-ciolea Am inteles dar asa cu cm si cel prenatal depasesc cele 126 zile? Ce este de facut ca poate depasind cele 126 nu mai beneficiez de indemnizatia de crestere ... (vezi toată discuția)