Stimate d-le Valeriu TUDOR
Am 59 de ani si sunt angajat ca cercetator dr.ing. la o institutie de invatamant superior de stat din Bucuresti cu contract individual de munca pe perioada determinata ce expira la data de 18 aug. a.c. Am solicitat reangajarea pentru inca o perioada de doi ani sau angajare pe perioada nedeterminata pe orice post si raspunsul rectorului a fost negativ - toate posturile sunt blocate. Rog sprijin/consultanta in sensul daca pot intra in somaj in cazul meu de angajat cu CIM pe perioada determinata si ce trebuie sa fac imediat, pana la expirarea CIM, si in perspectiva pentru a intra in somaj.
Va multumesc!
Cellonne - 4 aug.2007
1. Deoarece aveti CIM pe perioada determinata incetarea acestuia se face de drept (art.56, lit.j) din Codul muncii) la data expirarii sale.
2. Conform Legii 76/2002 (legea somajului) si a Normelor de aplicare, incetarea CIM cu acest articol din Codul muncii (56j) va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
3. A doua conditie pentru a primi indemnizatie de somaj este ca in cele 24 de luni premergatoare depunerii dosarului la Agentia de Somajsa aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
4. Dupa incetarea CIM va prezentati la Agentia de Somaj cu urmatoarele documente:
- Dosar cu sina;
- Copie carte identitate
- Copie certificat de casatorie
- Copie certificat de nastere
- Copie acte studii/calificare
- Carnetul de munca, original si copie
- Adeverinta medicala (de la medicul de familie)
- Certificat fiscal (de la Adm.fiscala)
- Adeverinta salariu pe 12 luni (formularul tip se procura de la Agentia de Somaj)
5. Daca depuneti dosarul in termen de 30 de zile de la data incetarii CIM veti primi indemnizatie de somaj de la data incetarii CIM. Daca depuneti dosarul mai tarziu (dar nu mai traziu de 12 luni) veti primi indemnizatie de somaj de la data depunerii dosarului).
6. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
7. Salariul minim brut pe tara este de 600 lei.