avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Infarctul este considerat boala sau accident?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Infarctul este considerat boala sau accident?

O persoana a incheiat angajata la o societate a completat impreuna cu toti ceilalti salariati o asigurare in caz de accident :"Asigurarea ta in caz de accident". La o luna de la data la care a intrat in vigoare asigurarea, persoana in cauza a suferit un infarct chiar in timpul in care isi desfasura activitatea in cadrul atributiilor de servici si a decedat.
Raspunsul celor de la asigurari a fost acela ca mostenitorii nu pot primi despagubirile conform contractului de asigurare deoarece acea asigurare acopera numai evenimente consecinta a unui accident, iar decesul persoanei asigurate datorita infarctului a survenit ca urmare a unei boli.
La clauzele de excludere din contract nu apare nicaieri faptul ca nu se vor acorda despagubiri ca urmare a decesului prin infarct., iar cu o luna inaintea decesului persoana in cauza a si efectuat un control amanuntit in urma caruia a reiesit ca este sanatos, fara probleme la inima.
Intrebarea mea ar fi deci urmatorea : infarctul este considerat boala sau un accident.
Potrivit L.319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca si HG 1425-norme de aplicare-situatia expusa nu poate fi considerata accident de munca,iar firma de asigurari a incheiat contract doar cu privire la accidente de munca.
Este vorba despre o boala si nu de un accident. Imprejurarea ca disfunctia organica a survenit accidental nu schimba faptul ca accidentul este intotdeauna un eveniment sau o combinatie de evenimente a caror cauza se afla in exterior. Cata vreme cauza bolii se afla in interior cred ca nu puteti beneficia de despagubiri.
Boala este o afectiune sau o disfunctie a unei parti a organismului ori, mai rar a intregului organism iar infarctul presupune formarea unei zone necrozate pe un tesut din cauza anoxiei (lipsa de oxigen).

PS Desigur ca societatea de asigurari trebuia sa explice curat care sunt cazurile acoperite de polita insa daca facea asa ceva probabil ca ar fi vandut mult mai putine.
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
faptul ca persoana la care faceti referire era sanatos si a facut infarct se poate considera accident.insa eu cred ca asigurarea de care vorbiti se referea expres la accidente de munca. ar trebui sa demonstrati ca exista un raport de cauzalitate intre conditiile de munca si infarct.
In domeniul asigurarilor de persoane, evenimentele sunt distincte privind acoperirile;
- accident(vatamare corporala,invaliditate,deces)
- boala(orice afectiune a sanatatii, de natura/confirmare medicala, avand ca urmare spitalizare,interventii chirurgicale,deces,etc,)
In cazul asigurarii de accidente, pentru a se acoperi si pe cele datorate unor afectiuni medicale, se fac specificari exprese,atat in cererea de asigurare cat si in polita, avand si prime suplimentare corespunzatoare fiecarei acoperiri
Accidentul este evenimentul subit,provenit din afara,violent si produs fara vointa asiguratului.
Daca suma asigurata este doar in caz de deces din accident(fara a include si boala)nu este posibil sa primiti despagubirea.Cauza decesului este interna, nu poate fi incadrata la accident.

Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
floare _de_ colt, utilizator

Alte discuții în legătură

Deces ulterior- este considerat accident de munca? Gina Iordan Gina Iordan Buna ziua, Unui salariat a unei societati de transport a facut infarct la iesire din schimb in timp ce inca se afla la sediul societatii. A fost transportat ... (vezi toată discuția)
Infarct in timpul orelor de program dorel05 dorel05 sunt taximetrist,iar in timpul orelor de munca am suferit un infarct...am fost luat de salvare,transportat la spital si operat de urgenta(angioplastie ... (vezi toată discuția)
Creditul de nevoi personale al socrului meu nu a fost despagubit in urma decesului sau simlizuk simlizuk .AVEM O MARE PROBLEMA SI AVEM NEVOIE DE OPINIA UNUI SPECIALISTR.IN URMA CU APROX 2 ANI SOCRUL MEU A FACUT UN CREDIT DE NEVOI PERSONALE.LA ACEST CREDIT SOACRA ... (vezi toată discuția)