avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... infarct in timpul orelor de program
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

infarct in timpul orelor de program

sunt taximetrist,iar in timpul orelor de munca am suferit un infarct...am fost luat de salvare,transportat la spital si operat de urgenta(angioplastie percutanata transluminala si implantare de stent)...este accident de munca,sau nu?trebuia declarat la ITM sau nu?responsabilitatea evenimentului a cui este?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:44, 12 Septembrie 2016
Evenimentul trebuie raportat la ITM de catre angajator conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Angajatorul numeste prin decizie interna o comisie de cercetare a evenimentului produs, iar dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM. In cadrul cercetarii se are in vedere inclusiv dosarul medical al salariatului, aflat le medicul specialsit de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Daca in acest dosar medical sunt inregistrate afectiuni medicale care pot duce in anumite conditii de lucru la infarct, iar fisa de aptitudine a salariatului (intocmita, semnata, parafata de catre medicul specialist de medicina muncii) specifica "apt conditionat" (se precizeza conditiile in care poate desfasura activitatea de sofer), este posibil ca dosarul de cercetare a evenimentului produs sa fie avizat de catre ITM ca A.M
Daca fisa de aptitudine mentioneaza "inapt" sau nu au fost respectate conditionarile de la "apt condtionat", angajatorul va inregistra evenimentul produs ca AM si responsabilitatea ii poate apartine in totalitate.
Infarctul de miocard nu este acident de munca!
Nu se produce in urma vatamarii violente a organismului.

Cand, odata in viitorul indepartat, se va recunoaste ca factorii de stres provoaca intoxicarea organismului si autointoxicarea se va fi recunoscuta ca intoxicatie acuta profesionala, poate se vor gandi avocatii specializati in dreptul muncii sa ii sustina pe aceia care au de suferit din cauza stresului la locul de munca. Pana atunci nici o sansa.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2016
ytrewq, utilizator
@ytrewq mentionati, citez: "Infarctul de miocard nu este acident de munca ! Nu se produce in urma vatamarii violente a organismului."
Generalizarea dvs. nu are acoperire legislativa. Un exemplu: in apropierea unui lucrator se produce explozia unui recipient sub presiune. Lucratorul nu sufera leziuni (rani, schilodiri, arsuri, etc.) ca urmare a exploziei, dar face infarct si decedeaza. Cauza decesului este infarct, iar cauza favorizanta - explozia. In ce conditii s-a produs acest deces ?!
Numai de la caz la caz se poate stabili daca evenimentul produs este sau nu AM.
Cand stres-ul va fi evaluat ca noxa profesionala in legislatia romaneasca, probabil se vor stabili si conditii limita pentru aceasta noxa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eveniment in timpul programului de munca altapila altapila Unui sofer aflat la rampa de incarcare marfa i se face rau si este preluat de serviciul de urgenta al spitalului judetean.Constatarea medicala: infarct ... (vezi toată discuția)
Deces ulterior- este considerat accident de munca? Gina Iordan Gina Iordan Buna ziua, Unui salariat a unei societati de transport a facut infarct la iesire din schimb in timp ce inca se afla la sediul societatii. A fost transportat ... (vezi toată discuția)
Accident de munca oji62 oji62 in timpul programului angajatul face infarct miocardic.intrebari: 1 este accident de munca? 2 poate solicita despagubiri angajatorului? cu multumiri (vezi toată discuția)