avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de munca

in timpul programului angajatul face infarct miocardic.intrebari:
1 este accident de munca?
2 poate solicita despagubiri angajatorului?
cu multumiri
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:39, 8 Ianuarie 2012
Buna ziua
.
Prin accident de munca, potrivit legislatiei în vigoare, se întelege vatamarea violenta a organismului uman, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc în timpul procesului de munca sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, indiferent de natura juridica a raportului de munca în baza caruia se desfasoara activitatea, si care provoaca incapacitate temporara de munca (ITM) de cel putin 3 zile, invaliditate (INV) ori deces (D).

Fata de definitia data accidentului de munca rezulta ca pentru ca un eveniment sa aiba caracter de accident de munca, se cer a fi întrunite urmatoarele elemente:

·Vatamarea violenta a organismului sau intoxicatia acuta profesionala;

·Timpul în care s-a produs accidentul;

·Locul producerii evenimentului;

·Calitatea persoanei care a suferit accidentul.

Orice eveniment produs în incinta persoanei juridice sau fizice, sau în orice alt loc de munca organizat de aceasta, este comunicat, de îndata, conducerii respective, de catre conducatorul locului de munca sau de orice alta persoana, care are cunostinta despre producerea acestuia.

Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
ContSters232211, utilizator

Definitia accident de munca - este intamplarea neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva; vatamarea sanatatii sau moartea unui angajat, provocate prin actiunea, de regula neprevazuta, a unei cauze exterioare victimei in cazul procesului de munca sau in legatura cu el.


De unde ati luat aceasta definitie ? E tare neplacut sa mori sau sa ramai mutilat, invalid !
L319/2006
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune;

g) accident de munca - vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;

Orice eveniment produs la locul de munca este Acc. munca. Se raporteaza la ITM.
1. Se face cercetarea acc., si se stabileste inprejurarile in care a avut loc acc.
2. Se solicita de la organele abilitate - politie, med. legist - copii ale documentelor ce tin de eveniment.
3. Se intocmeste dosarul si se prezinta la ITM ptr. avizare care casa de pensii.
4. Se depune FIAMul .
In urma cercetarii se poate constata infarctul s-a produs datorita conditiilor de munca, stresului care au provocat decesul.
In acest caz este vina angajatorului, a med. de med. muncii, care au autorizat lucratorul sa desfasoare o activitate ptr. care nu era apt.
Totul depinde de concluziile cercetarii evenimentului coloborate .

Pai nu orice eveniment este accident de munca. Tocmai de accea se efectueaza cerecetarea evenimentul pentru a stabili printre altele si caracterul acestuia - accident de munca sau nu.
Asa cum a mentionat mai sus dna Octavia, doar dupa cercetarea evenimentului, se va putea stabili daca infarctul se incadreaza in categoria accidentelor de munca sau nu.

Asa, da, @lili1, raspunsul editat este mai corect decat primul.!
Acela a fost " o intamplare neplacuta "!
:ok:
Daca vreti sa dati in judecata angajatorul tr cercetat evenimentul de catre Inspectoratul Teritorial de Munca, daca nu s-a cercetat tr depusa o sesizare la ITM.
Exista un dar...daca decesul e de natura patologica aproape sigur concluzia cercetarii va fi "accident inafara muncii"

Alte discuții în legătură

Infarct in timpul orelor de program dorel05 dorel05 sunt taximetrist,iar in timpul orelor de munca am suferit un infarct...am fost luat de salvare,transportat la spital si operat de urgenta(angioplastie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! lucrez ca sofer pe comunitate cu contract de munca ... Morozan Maria Morozan Maria Buna ziua ! Lucrez ca sofer pe comunitate cu contract de munca pe Romania . Pe data de 29.09.2020 m-am rasturnat in Franta . Se considera ca fiind accident de ... (vezi toată discuția)
Eveniment in timpul programului de munca altapila altapila Unui sofer aflat la rampa de incarcare marfa i se face rau si este preluat de serviciul de urgenta al spitalului judetean.Constatarea medicala: infarct ... (vezi toată discuția)