avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drepturi am?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drepturi am?


?

Buna ziua!Am 61 de ani .M-am casatorit in anul 1974 si am convietuit cu fosta sotie pana in anul 2000(28 de ani).In anul 2000 am plecat de acasa din cauza ca nu ma intelegeam cu sotia care era si este dependenta de alcool si de atunci si pana in prezent stau cu chirie.In anul 2006 am divortat.In timpul casatoriei am construit o casa cu trei nivele, din caramida +anexe,pe un teren mostenit de sotie (si mama ei)de la tatal ei.Pe acel teren era o casa veche de lemn in care locuiau fosta sotie si fosta soacra,care s-a vandut cu 18.000 de lei in anii 1980-1983.Fosta soacra locuia cu noi pentru ca fosta sotie era unica ei fiica.Fosta soacra avea o pensie de 200 lei din care se intretinea.Eu am fost angajat ca sofer pe autobuz intre anii 1970-2000,am avut un salar bun cu care am contribuit la construirea casei si anexelor in proportie de 80-85%.Fosta sotie nu a fost angajata niciodata,era casnica.Mentionez ca in anul 2005 fosta soacra si fosta sotie au intabulat casa si anexele pe numele lor fara sa ma intrebe pe mine ,sau sa ma despagubeasca in vreun fel.Mentionez ca nu avem copii impreuna si nici separat.Nu am bagat partaj pana in prezent .Eu stau in continuare in chirie ,iar fosta sotie locuieste singura in casa construita impreuna.Pana de curand a locuit si fosta soacra acolo ,insa a decedat in ianuarie 2010. Cu respect, va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1.Ce sanse de castig am daca voi baga partaj? 2. Ce trebuie sa fac ca sa pot mosteni casa pe care de fapt eu am construit-o ?Ar trebui sa ma recasatoresc cu fosta sotie? 3,Daca ma recasatoresc voi mosteni si terenurile pe care le are de la parintii ei?4.Sau ar trebui sa trec toate bunurile fostei sotii pe numele meu la u n notar,cu acordul fostei sotii bineinteles? In speranta ca imi veti raspunde ,va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 20:47, 5 August 2010
Ca sa va raspundem, ar mai fi bine de stiut si ce acte aveti dvs. asupra casei noi. Autorizatie de constructie exista? Da ca, pe numele cui? Pentru ca, in principiu, proprietarul terenului devine si proprietarul cladirilor de deasupra lui. In cazul in care proprietarele terenului erau fosta sotie si soacra, iar autorizatia de constructie este eliberata pe numele lor, puteti introduce actiune de partaj, facand dovada contributiei dvs la constructia casei cu chitante la materiale, etc. Daca nu exista nici macar autorizatie de constructie...:(
1.casa edificata impreuna cu fost asotie reprezinta bun comun si intra in masa partajabila a sotilor.
2.celelalte bunuri dobandite de sotia dvs prin mostenire de la parintii sai reprezinta bunurile proprii alre acesteia.
cu privire la aceste bunuri poate face acte de instrainare catre dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am? vasile s vasile s ? Buna ziua!Am 61 de ani .M-am casatorit in anul 1974 si am convietuit cu fosta sotie pana in anul 2000(28 de ani).In anul 2000 am plecat de acasa din ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? vasile s vasile s ? Buna ziua!Am 61 de ani .M-am casatorit in anul 1974 si am convietuit cu fosta sotie pana in anul 2000(28 de ani).In anul 2000 am plecat de acasa ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? vasile s vasile s Buna ziua!Am 61 de ani .M-am casatorit in anul 1974 si am convietuit cu fosta sotie pana in anul 2000(28 de ani).In anul 2000 am plecat de acasa din cauza ca ... (vezi toată discuția)