Deschid acest subiect dupa ce am incercat in ultimele zile sa ma lamuresc, citind atat ordonanta, cat si normele de aplicare.
Situatia este urmatoarea: de cateva ori pe an, 3-4-5 ori, fie scriu articole la diferite publicatii, fie particip la manifestari sau emisiuni in media. Pentru aceste lucruri, am fost intotdeauna platita pe DDA, sumele fiind variabile, oricum mici si incostante.
Problema in prezent este urmatoarea: ce datorez statului in plus fata de impozitul aferent? (impozit marit, desigur). Trebuie sa platesc CAS, Somaj si pensie? daca da,cand, la finele anului sau in lunile in care am aceste colaborari? In lunile in care nu am nici o colaborare e nevoie sa notific ceva undeva? Si daca trebuie sa platesc si/sau sa notific, unde trebuie sa o fac?
Va multumesc. Sincer, simt ca-mi pierd mintzile...dar cred ca asta s-a si urmarit, de fapt...#-o
1.Impozitul nu este marit, cota este tot de 16% la venitul realizat, ceea ce s-a modificat este cota forfetara de cheltuiala deductibila care a fost redusa de la 40% la 20%. Daca aveti cheltuieli chiar mai mari de 40% puteti tine contabilitatea in partida simpla ( = evidenta in sistem real adica venitul imozabil = venit brut - cheltuieli deductibile) si veti plati un impozit mai mic.
2.Veniturile din DDA fiind "venituri de natura profesionala" asupra lor se datoreaza contributiile individuale la : "pensie, sanatate si somaj" in cote de 10,5%;5,5%,0,5% aplicate la venitul net.
2.1. Baza de calcul o constituie venitul net realizat (venit net= venit brut - cheltuieli sau in cazul in care folositi cota forfetara de 20% cheltuiala deductibila, venit brut - venit brut x 20%);
2.2. Modul de calcul (lunar, trimestrial, semestrial sau anual) este dat de art.6. din Anexa 2 l aHG 791/2010 (NORMELE la OUG 58/2010)
Sigur?!Aseara am citit legea si am inteles ca astfel de "opere" ocazionale nu sunt considerate "de natura profesionala" si nu necesita plataCAS/somaj/pensie. Deci daca scriu o carte/articol(ceva similar) , nu este venit"profesional".
Dvs. spuneti ca ati citit hg 791/2010 si ati inteles altceva, va referiti desigur la art.3, alin .(3) care prevede : (3)Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
Dar in intrebarea dvs. din 05 august 2010, ora17:49, nu ati specificat ca sunteti si salariata. Este adevarat ca daca ati fi salariata si ati obtine venituri din DDA ocazional atunci conform art.3, alin.(3) din Anexa nr.2 la HG 791/2010, nu ati datora contributii individuale, prin urmare daca sunteti si salariata si obtineti venituri ocazionale din DDA nu datorati contributiile individuale pentru DDA,
DAR MARE ATENTIE !
in acest text de lege se prevede :
" realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional " , dar dvs. realizati aceste venituri de 3-4-5 ori pe an, aceasta inseamna ca aceste venituri sunt ocazionale daca:
- nu sunt lunare ( si nu sunt) ;
- nu sunt trimestriale (si totusi ar putea fi trimestriale pentru ca de 4 ori pe an poate insemna trimestrial daca ati obtine cate un nvenit din DDA pe trimestru);
- semestriale ar putea fi daca acele 3-4-5 venituri din DDA ar fi incasate in fiecare din cele 2 semestre ale anului.
IN CONCLUZIE pentru a nu fi repetitive aceste venituri din DDA, ar trebui toate aceste 3-4-5 venituri din DDA sa le incasati :
- ori intr-o singura luna;
- ori intr-un singur trimestru;
- ori intr-un singur semstru,
mai mult decat atat trebuie sa mai fiti si salariata. Daca ati respecta procedura schitata de mine mai sus, si daca aceasta ar fi o procedura fireasca, organul de fiscal nu va va considera venitul din DDA de natura repetitiva si nu-l va impozita si cu contributii.
Aha!!! Da, multumesc mult, e pentru prima data ca simt ca am inteles cum sta treaba. Intr-adevar,eu am gresit in definitia initiala :"> si dvs m-ati corectat in sensul bun.Da, sunt salariata si colaborarile alea sunt "venituri de natura profesionala", cat despre modul in care ma sfatuiti sa procedez pentru a evita repetitivitatea....=D>=D>.
Insa un lucru ramane: legea asta cretina e interpretabila si asta nu este bine!
Legea nu este cretina ! Legea este facuta de oameni, iar oamenii sunt diferiti, tocmai de aceea sunt interesanti ! In astfel de situatii dvs. trebuie sa va raportati la lege nu din punct de vedere estetic : frumoasa, urata,..., legea trebuie aplicata si respectata. Pe mine nu ma intereseaza decat sa ma conformez ei, pentru ca altfel: RESTUL E TACERE ! ( din punct de vedere fiscal)
Scuze ! V-am servit o plachie de sfaturi si nici macar nu sunt ILC iar dvs. Mateiu.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.