In urma contestarii deciziei de concediere, Tribunalul emite sentinta de anulare a deciziei, si in acelasi timp de reintegrare in munca si plata tututor drepturilor de la data deciziei pana la data reintegrarii.
Tinand cont de prevederile Art. 79, al.(1) din Legea nr. 168 din 12.11.1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă, modificată şi completată de Legea nr. 261 din 19.07.2007, hotărârea instanţei de fond este definitivă. Mai mult, potrivit art. 289 din Codul muncii, „hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept“. Decurge de aici ca, in materie de conflicte de munca, hotararile pronuntate in prima instanta pot fi puse in executare fara a fi investite cu formula executorie. Se deroga astfel de la regula inscrisa in art. 374 alin. (1) din Codul de procedura civila, care prevede ca nici o hotarare nu se va putea executa daca nu este investita cu formula executorie.
Intrebarea este daca, in situatia in care firma face apel, se poate solicita firmei sa se conformeze sentintei initiale, inainte ca sa se judece apelul.
Nu exista apel in cazul litigiilor de munca, ci recurs ... se poate pune in executare hotararea sub riscul intoarcerii executarii silite in cazul in care in recurs va castiga partea care a pierdut la instanta de fond.