avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Cand si cum retineti impozitul pentru tichetele de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Cand si cum retineti impozitul pentru tichetele de masa?

Buna ziua,

In privinta impozitului nou introdus pentru tichetele de masa, m-am lovit si eu de o problema acuta:
Situatia: unitatea acorda bonuri de masa retroactiv, adica in luna august pentru zilele lucrate in iulie.
Salariul se plateste odata pe luna, in prima jumatate a lunii in curs pentru luna trecuta.

La care salariu (aferent carei luni) trebuie firma sa retina si sa vireze impozitul pentru tichetele de masa in aceasta situatie?

Normele de aplicare prevad:
12. valoarea tichetelor de masa (...) luate in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite."

Deci, cand retin impozit: in luna pentru care se acorda tichetele, sau o luna mai tarziu, cand se inmaneaza salariatilor?

Voi cum procedati?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:01, 9 August 2010
Va spun cum procedez eu. In ultima zi lucratoare a lunii iunie fac comanda de tichete pentru luna iulie. Conform legii tichetelor acestea se acorda in ultima decada a lunii in curs pentru luna urmatoare. In data de 01 iulie platesc factura de tichete. In ziua urmatoare (02 iulie) le primesc si le distribui. Cheltuiala cu tichetele pe iulie intra astfel in luna iulie. In cazul in care am co, delegatii, evenimente, etc. pe iulie, opresc tichetele la urmatoarea comanda. In luna august salariatul va primi mai putine tichete, chiar daca are lucrata toata luna. Deci in statul lunii iulie am tichetele pe luna iulie, acordate in iulie (la inceputul lunii), cu impozitul corespunzator numarului de tichete primite. In august va avea de plata mai putin impozit si astfel se regleaza si impozitul. Plata salariului pe iulie se face in august.
Valoarea ticheteleo de masa nu are cum modifica deducerea de baza , aceasta valoare nu se cumuleaza cu drepturile salariale(tichetele de masa sunt plati in natura).
Pentru ca banuesc ca valoarea impozabila la tichetelor de masa va fi cuprinsa in fisa fiscala pentru anul 2010 , in statele de plata , langa venit baza calcul ,eu am facut o alta rubrica "valoare impozabila tichete" si langa impozit , am introdus o coloana impozit tichete. Acest lucru poate fi evident la o eventuala verificare a calculului salariilor .

Dar daca am avea o restanta la tichete de dat din luna martie uni salariat, si o dam in luna august ? Ar trebui impozitata? Eu zic ca nu , este dreptul salariatului pe care eu angajator trebuia sa i-l dau in acea luna .


@ smeagull

Eu consider ca este gresit sa impozitati tichetele aferente lunii iunie . Ganditi-va ,daca le-ati fi dat la sfarsitul lunii mai , asa cum prevede legea, le impozitati ? Nu . Daca nu puteti respecta prevederile privind termenul de acordare , din lipsa de bani , sau mai stiu eu din ce cauza ( cum de fapt ni se intampla si noua) , salariatul nu are nicio vina .
Eu zic ca pentru iunie , chiar daca le acordati in iulie si salariul pe iulie se da i n august, nu trebuia retinut impozit pe tichetele corespunzatoare lunii iunie.
Abia pentru tichetele lunii iulie se poate retine impozit .
Ultima modificare: Luni, 9 August 2010
zzenovia, utilizator
Multumesc mult @zzenovia pentru raspuns. Intr-o oarecare masura aveti dreptate, insa cu doua mici nuante care plaseaza raspunderea pentru nedreptati la organele statului, nu la angajator.

1. Nu exista obligativitatea inmanarii tichetelor in luna pentru care sunt acordate.
Legea care prevede sa dau tichetele in luna pentru care le acord NU ESTE LEGE. Din punctul meu de vedere este o cel mult o recomandare (ca sa nu zic o prostie enorma).
Zic asta pentru ca legii ii lipseste sanctiunea, si o norma juridica fara sanctiune nu valoreaza nici cat cerneala cu care a fost scrisa, fiindca nu se poate implementa/aplica!
Cu alte cuvinte, unde scrie ce mi se intampla mie, angajator, daca nu dau tichetele cand zice legea? Va spun eu: nu scrie nicaieri. Deci, nu patesc nimic.
Deci pot sa le dau cand vreau eu, si asta este legal.

2. Pe de alta parte, in normele de impozitare a tichetelor, legiuitorul roman (de ... toata jena) imi zice sa le impozitez nu ... ca venituri in luna pentru care se acorda, ci ca venituri in luna in care se primesc.
Pe mine acest primesc ma convinge ca guvernul a stiut ca cei mai multi dam tichetele cu o luna intarziere (nu-i vorba ca n-avem bani, ci ca asa nu trebuie sa umblam sa recuperam valoarea tichetelor acordate necuvenit), si a vrut sa fie sigur ca "prinde un ciolan cat mai mare" din mancarea mea, si sa impoziteze tot ce poate si din urma.

Drept e ca daca angajatii ar fi primit bonurile pe iunie in mai, nu s-ar fi impozitat.
Dar asta nu este un argument, pentru ca - prin vointa emitentului normelor de aplicare - momentul generator de impozit este "primirea" bonurilor, nu "acordarea", "calcularea", "castigarea" lor ...
Si asta nu pentru ca asa vrea angajatorul hapsan, ci fiindca asa vrea statul.
Asta a vrut autoritatea, asta facem.

p.s. Iar, ca angajat, zic: hai, ministre, sa-ti mai dau 3 lei din masa mea, sa ai de lumanari.:angry:
Ultima modificare: Luni, 9 August 2010
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa bonaparte bonaparte de ce bonurile de masa se retin din salariu angajatului ? eu stiu ca angajatul plateste doar impozitul pe bonuri , nu ca le plateste integral salariatul . e ... (vezi toată discuția)
Impozit tichete masa mnd mnd Buna ziua, Daca poate cineva sa ma elucideze in legatura cu impozitul pentru tichetele de masa. In OUG 58/2010, art. 4, lit. b) spune ca: \"se abroga ... (vezi toată discuția)
Bonuri masa Bogdansandun Bogdansandun Este corect din salariul minim pe economie de 975 dupa ce se scad taxele si impozitele sa se scada din net bonurile de masa. Si aceste bonuri sa fie ... (vezi toată discuția)