avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit vanzare bunuri mobile
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit vanzare bunuri mobile

Buna ziua
De cand cu avalansa asta de modificari la Codul fiscal am pierdut busola... Am auzit ca s-ar percepe impozit si pe veniturile din vanzarea bunurilor mobile peste o anumita valoare. Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: marianjianu , utilizator 16:36, 6 August 2010
In sensul prevederilor Codului Fiscall, art. 42:
"In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
..........
g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare, precum si altele decat cele definite la cap. VIII^1"
Din experienta insa, un inspector fiscal poate avea alta parere, in functie de:
- cat de des se vand bunuri din patrimoniul personal;
- care este natura acestor bunuri.
Atentie, este vorba de bunuri mobile.
Poate mai multe detalii ar putea fi de ajutor.
Zilele trecute cineva a vandut o masina si-mi spunea ca la tranzactia respectiva ar trebui sa plateasca impozit. Unde, cum si cat nici lui nu-i era foarte clar. Oricum nu face "zilnic" asemenea tranzactii. A fost la taxe si impozite sa radieze masina dar cei de acolo au ridicat elegant din umeri.
O alta amica vroia sa vanda o icoana si iarasi avea dubii cu privire la plata impozitului...
Deci, daca ar fi sa ne luam dupa litera legii, ar trebui declarate si aceste tranzactii si impozitate... Totusi, eu un am vazut nici unul din samsarii care vand 10 masini pe luna facand asemenea "gesturi".
Daca este vorba de o masina vanduta de o persoana fizica (a carei valoare nu depaseste 35.000 euro), nu trebuie calculat si platit impozit pe venit. Daca valoarea masinii este mai mare sau in decursul unui an se vand mai multe masini (a caror valoare insumata depaseste acest prag), atunci, chiar ca persoana fizica, vanzatorul trebuie sa se declare la Administratia Financiara (de sector sau judeteana) platitor de TVA (formular tip).
Daca este vorba de o icoana, de timbre sau monede de colectie, sau de alte obiecte de arta, acelasi prag nu trebuie atins intr-un an. Insa, aici, intervine alta prevedere legala, vanzatorul trebuie sa procedeze conform prevederilor Legii privind Patrimoniul cultural mobil (numai daca este cazul) in ceea ce priveste procedurile de clasare (in situatia in care este cazul). Tot din experienta, organele Min. de Finante nu au nicio pregatire in acest sens (fisc, vama etc.), obligand posesorul mai degraba sa obtina certificat de la un organ in drept ca obiectul respectiv nu este de patrimoniu. Tot din experienta, pot spune ca aproape toti expertii acreditati de Ministerul Culturii nu au nici pregatirea, nici cunostintele necesare pentru a indeplini aceasta sarcina (cel putin pentru filatelie, nu exista niciunul acreditat de un organism international).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura la achizitionarea de produse pentru comercializare SandroXz SandroXz Buna ziua! Pot achizitiona produse cu factura emisa pe persoana fizica, pe care mai apoi sa le vand prin firma(SRL)? Daca da, cum pot face ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare - persoana fizica ericut ericut Buna seara o intrebare daca ma poate lamuri cineva, am luat un teren in urma cu vreo 10 ani din care am inceput sa vand...anul trecut 1 lot, anul acesta la ... (vezi toată discuția)
Veniturile obtinute din vanzarea obiectelor personale sunt impozabile? Alia14 Alia14 As dori sa stiu daca atunci cand vinzi ca persoana fizica un obiect personal pe site-uri ca OLX, OCAZII, TOCMAI, vanzatorul datoreaza impozit? Dar daca iti ... (vezi toată discuția)