Multumesc pentru toate mesajele trimise.Am inregistrat fetita pe numele pe care inca il mai port pana la definitivarea divortului si asa ca la rubrica tata a fost trecut fostul meu sot.Am platit 50ron amenda la starea civila pentru ca am depasit 15 zile pentru facerea certificatului de nastere si mi s-a spus ca sa imi iau avocat sa deschida tagada de paternitate.As dori sa va intreb ce trebuie facut cu adevarat pentru ca pe fetita mea sa o cheme ca pe adevaratul ei tata biologic sa nu mai poarte numele fostului sot si cam cat timp dureaza totul.Va multumesc din suflet anticipat si sper ca nu va deranjez cu problemele mele.
Formulati actiune in tagaduirea paternitatii si in urma obtinerii unei hotarari definitive si irevocabile minorului i se va elibera un certificat de nastere fara tata.
Apoi, este necesara introducerea unei actiuni de stabilire paternitate fata tatal natural al acestuia sau acesta poate il poate recunoaste prin declaratie notariala.
Daca doriti ca minorul sa poarte si numele de familie al tatalui natural, in cea de-a doua actiune aveti nevoie de un al doilea capat de cerere privind incuviintarea purtarii numelui acestuia.
Am in vedere aici disp. art.64 al.2 c.fam.care prevede ca in cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea da incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma.
Amenda am primit-o din partea ofiterului de stare civila cand am fost sa declar fetita si sa ii fac certificatul de nastere si am platit-o tot in cadrul primariei la un ghiseu unde mi s-a eliberat o chitanta pe care scria"amenda pentru starea civila-certificat nestere",dupa care m-au pus sa fac o declaratie catre domnul primar sa imi accepte intarzierea declararii fetitei.Multumesc mult ca ati dat atentie subiectului meu.
Va multumesc mult pt raspuns doamna avocat,dar as dori sa va intreb daca eu pot deschide tagada de paternitate singura sau trebuie neaparat deschisa actiunea de fostul sot(mentionez ca el e stabilit in Spania si nu vrea sa vina in Romania si spune ca nu il intereseaza un copil ce nu e al lui,chiar daca potrivit legii ii poarta numele:( ).Ma poate ajuta un avocat intru totul???Multumesc anticipat si va doresc o zi cat mai placuta!
Da si mama poate introduce actiunea in tagaduirea paternitatii si sigur un avocat va poate consilia in rezolvarea acestei probleme in maniera descrisa de mine mai sus.