avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... martor dosar penal amendat de politie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

martor dosar penal amendat de politie

am fost citat de cateva ori , cred ca de 4 ori , dupa care am fost sanctionat de politistul care lucra in dosar , este corect asa ? daca ma duc si dau declaratie cine imi plateste drumul si timpul pierdut ? X-(
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 14:01, 7 August 2010
Potrivit art. 83 din Codul de procedura penala, persoana chemata ca martor intr-o pricina de natura penala este obligata sa se infatiseze la locul, ziua si ora aratate in citatie . In caz contrar urmand eventual a fi adus cu mandat de aducere si a i se aplica o amenda judiciara in temeiul art 198 Cod Pr. Pen.
Art. 190 Cod Pr. Pen. stabileste ca martorul chemat de organul de urmarire penala ori de instanta de judecata are dreptul la restituirea cheltuielilor de transport, intretinere, locuinta si altor cheltuieli necesare, prilejuite de chemarea sa.
Martorul daca este salariat al unei institutii publice are dreptul si la venitul de la locul de munca, pe durata lipsei de la serviciu prilejuita de chemarea la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata. Suma respectiva se plateste de unitatea la care lucreaza martorul .
Martorul care nu este salariatul unei unitati din cele prevazute in alineatul precedent, dar care are venit din munca, este indreptatit sa primeasca o compensare din fondul cheltuielilor judiciare.
Aceste sume se platesc pe baza dispozitiilor luate de organul care a dispus chemarea si in fata caruia s-a prezentat martorul, din fondul cheltuielilor judiciare special alocat.
si cum fac pentru retribuirea cheltuielilor fac mentiune in declaratie sau tre sa fac o cerere in acest sens? da politistul avea dreptul sa/mi dea amenda? ca cine va mi/a spus ca amenda asto o pot primi doar de la procuror
Depuneti chitante , bonuri la dosar care atesta cheltuielile ocazionate cu ocazia prezentarii in fata organului care v-a citat si solicitati retribuirea cheltuielilor .
Amenda judiciara se aplica si de organele de urmarire penala ( art 199 cpp ) .
Potrivit art 201 cpp , prin organ de urmarire penala se intelege atat procurorul cat si organul de cercetare penala din care fac parte si politistii judiciari si organele de cercetare speciala .
e dreptul legal sa va amendeze daca nu va prezentati sa dati declaratie in calitatea de martor pe care o aveti in dosar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor proces penal cristian.ghiga cristian.ghiga Salut! Sunt citat ca martor pentru Fond-furtul calificat intr-o alta localitate decat cea in care locuiesc acum. Intrebarea mea este daca cheltuiala cu ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda judiciara dubkingdom dubkingdom Am primit o citatie spre a ma prezenta la o sectie de accidente ca presupusa parte intr-un accident, si faptul ca nu m-am prezentat la prima strigare se pare ... (vezi toată discuția)
Procuratura haivas haivas AM vazut in ultimile zile in lupta politica ca sa adus in discutie faptul ca procurorii au folosit Biblia pentru a lua declaratii.Au dreptul?Stiam ca numai in ... (vezi toată discuția)