1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat).
Cu ocazia divizarii (prin proiectul de divizare, judecatorie, reg.com.) societatea nou infiintata (S.A.) primeste in patrimoniu un imobil. Valoarea de piata a imobilului este substantial diferita (mai mare) de valoarea contabila.
Intrebari:
1. Imobilul, datorita modului de infiintare al firmei (respectiv divizare), este capital social (sau aport in natura la capitalul social)? Are acest imobil un regim aparte fata de un oarecare alt bun din patrimomiul firmei (eventual un alt imobil) daca este capital social/aport la capital social?
2.In aceste conditii: imobilul poate fi instrainat (vandut) de catre administrator fara hotararea asociatilor? La orice valoare?
3. Asociatul majoritar (societatea comerciala, 80%) poate decide instrainarea imobilului la orice valoare chiar daca actionarul minoritar (persoana fizica, 20%) se opune?
4. Ascociatul majoritar (societarea comerciala, 80%) intentioneaza sa faca un aport la capitalul social (un import de bunuri ca "aport la capitalul social" scutind astfel si taxele vamale, TVA).
5. In ce conditii ar putea cere asociatul minoritar divizarea firmei (aceeasi procedura ca la infiintarea ei prin divizare) si, respectiv, divizarea imobilului din patrimoniu intre cele doua firme rezultate din divizare
Pun intrebarile din punctul de vedere al asociatului minoritar si apreciez orice raspuns care ar putea ajuta asociatul minoritar sa se apere de a deveni victima unui abuz din partea asociatului majoritar.
~ final discuție ~