avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL - asociat minoritar: capital social, majorare ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL - asociat minoritar: capital social, majorare capital social, divizare

Societate comerciala:
Istoric:
1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat). Cu ocazia divizarii (prin proiectul de divizare, judecatorie, reg.com.) societatea nou infiintata (S.A.) primeste in patrimoniu un imobil; valoarea contabila a imobilului si terenului aferent este acceasi cu capitalul social al S.A-ului infiintat/rezultat din divizare. Acesta este intregul patrimoniu al firmei (care este si capitalul social societatea nedispunanad in urma divizarii de nici un alt activ sau bunuri/sume de bani). Capitalul social este aproximativ 30.000 lei si corespunde valorii contabile a imobilului si terenului. Valoarea de piata a imobilului este substantial diferita (mai mare) de valoarea contabila.
2. Vanzare: prin vanzarea actiunilor (cesiune) catre o persoana fizica S.A. -ul se transforma in SRL cu unic asociat (si administrator). (persoana fizica era straina ocazie cu care s-a facut si exprimarea in valuta a capitalui social). Vanzarea (cesiunea) actiunilor S.A.-ului s-a facut la un pret superior valorii nominale, ( pe baza de contract legalizat la notar), respectiv cu 100.000 euro (aproximativ valoarea de piata la data cesiunii a imobilului din patrimoniul societatii - practic s-a vandut imobilul -cu tot cu firma- evitandu-se plata TVA, actiunile nefiind purtatoare de TVA). Acest lucru nu se reflecta nicaieri in contabilitate, societatea nu a facut niciodata reevaluarea imobilului.
3. Cesiune: dupa o perioada de functionare ascociatul se retrage din firma si cesioneaza partile sociale catre doi asociati, o societate comerciala (straina) (80%) si o persoana fizica (romana) (20%). Cesiunea s-a facut la valoarea nominala. Cu ocazia aceasta se numeste si un nou administrator cu puteri depline (putand instraina inclusiv bunurile imobile ale societatii).
Tot timpul capitalul social al societatii a ramas nemodificat, si nu a fost facuta nici o reevaluare.

Intrebari:
1. Imobilul, datorita modului de infiintare al firmei (respectiv divizare), este capital social (sau aport in natura la capitalul social)? Are acest imobil un regim aparte fata de un oarecare alt bun din patrimomiul firmei (eventual un alt imobil) daca este capital social/aport la capital social?

2.In aceste conditii: imobilul poate fi instrainat (vandut) de catre administrator fara hotararea asociatilor? La orice valoare?

3. Asociatul majoritar (societatea comerciala, 80%) poate decide instrainarea imobilului la orice valoare chiar daca actionarul minoritar (persoana fizica, 20%) se opune? Poate impiedica asociatul minoritar in vreun fel vanzarea imobilului din patrimoniul societatii? (dat fiind mediul, respectiv Romania, si pe un forum juridic probabil nu ar trebui sa mire pe nimeni eventualitatea vanzarii la o valoare contabilizata - oficiala- mult inferioara valorii reale a tranzactiei, caz in care ascociatul minoritar poate fi semnificativ dezavantajat)

4. Ascociatul majoritar (societarea comerciala, 80%) intentioneaza sa faca un aport la capitalul social (un import de bunuri ca "aport la capitalul social" scutind astfel si taxele vamale, TVA). Avand in vedere discrepanta foarte mare intre valoarea reala a imobilului din patrimoniul societatii si valoarea contabila respectiv capitalul social, printr-un aport relativ mic, sa spunem 20.000 euro (dublul capitalului social al societatii) actionarul majoritar isi poate mari cota de la 80% la 93,3 %, iar ulterior in urma vanzarii imobilului din patrimoniu chiar la un pret corect inregistrat (real) obtinand un profit semnificativ ( sa spunem ca valoarea de piata a imobilului in acest moment ar fi 400.000 euro, caz in care profitul asociatului majoritar, adica castig din majorarea procentului minus aport in urma vanzarii ar fi semnificativ : 13,3% din 400.000 = 53200 minus 20.000 aportul = 23.200 profit ). Se poate opune in vreun fel asociatul minoritar, persoana fizica, 20%, la majorarea capitalului social (care, de altfel, ar fi facuta exact in scopul de a diminua partea lui cu costuri minime)?
In actul constitutiv este stipulat:
"Art. Majorarea sau micsorarea capitalului social: Capitalul social poate fi majorat prin aport in numerar si/sau in natura cu respectarea prevederilor legale cu privire la constituirea societatilor cu raspundere limitata."

5. In ce conditii ar putea cere asociatul minoritar divizarea firmei (aceeasi procedura ca la infiintarea ei prin divizare) si, respectiv, divizarea imobilului din patrimoniu intre cele doua firme rezultate din divizare (impartirea imobilului poate fi efectuata practic, separare in cartea funciara etc). Care ar fi costurile acestei operatii si cat ar dura?

Pun intrebarile din punctul de vedere al asociatului minoritar si apreciez orice raspuns care ar putea ajuta asociatul minoritar sa se apere de a deveni victima unui abuz din partea asociatului majoritar. Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2010
askator, utilizator
Cel mai recent răspuns: askator , utilizator 11:47, 8 August 2010
askator a scris:
1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat).
Cu ocazia divizarii (prin proiectul de divizare, judecatorie, reg.com.) societatea nou infiintata (S.A.) primeste in patrimoniu un imobil. Valoarea de piata a imobilului este substantial diferita (mai mare) de valoarea contabila.
Intrebari:
1. Imobilul, datorita modului de infiintare al firmei (respectiv divizare), este capital social (sau aport in natura la capitalul social)? Are acest imobil un regim aparte fata de un oarecare alt bun din patrimomiul firmei (eventual un alt imobil) daca este capital social/aport la capital social?
2.In aceste conditii: imobilul poate fi instrainat (vandut) de catre administrator fara hotararea asociatilor? La orice valoare?
3. Asociatul majoritar (societatea comerciala, 80%) poate decide instrainarea imobilului la orice valoare chiar daca actionarul minoritar (persoana fizica, 20%) se opune?
4. Ascociatul majoritar (societarea comerciala, 80%) intentioneaza sa faca un aport la capitalul social (un import de bunuri ca "aport la capitalul social" scutind astfel si taxele vamale, TVA).
5. In ce conditii ar putea cere asociatul minoritar divizarea firmei (aceeasi procedura ca la infiintarea ei prin divizare) si, respectiv, divizarea imobilului din patrimoniu intre cele doua firme rezultate din divizare
Pun intrebarile din punctul de vedere al asociatului minoritar si apreciez orice raspuns care ar putea ajuta asociatul minoritar sa se apere de a deveni victima unui abuz din partea asociatului majoritar.

Buna ziua.
Motto:
A - In orice situatie, actionarul majoritar are dreptate.
B - In orice situatie, actionarul minoritar va fi pacalit.
Lasand gluma deoparte:
1.
Imobilul este aport in natura la formarea capitalului social initial al SC (asa l-a dotat "mama" lui prin divizare) si este parte a patrimoniului firmei, la fel ca si celelate componente (tangibile si/sau intangibile) ale acestuia, fara nici o discriminare.
2.
Imobilul poate fi vandut.
Administratorul poate decide/face acesta vanzare, strict in functie de competentele sale, acordate cf. prev. Actelor constitutive si ale eventualelor hotarari ale AGA, AGEA (puterile mandatului functiei).
Daca pretul este evident derizoriu, puteti cere o evaluare independenta. Daca se opune ajungeti in instanta.
3.
3.1 - DA. Se aplica pct. A din Motto
3.2 - NU. Se aplica pct. B din Motto
4.
Actionarul majoritar poate (vezi pct.3)
Lucrurile pe care le poate legal cere actionarul minoritar sunt:
- re-evaluarea patrimoniului existent, prin intermediul unui evaluator independent;
- evaluarea noului aport in natura, prin intermediul unui evaluator independent;
5.
NU, in nici o situatie.
Actionarul minoritar poate legal cere doar sa se retraga din SC, cu plata actiunilor/partilor sociale ce le va ceda, evaluate de catre un evaluator independent.
P.S.
Regret daca cele de mai sus va indispun.

Ultima modificare: Duminică, 8 August 2010
legalmgm, utilizator
multumesc pentru raspuns
(nu m-ati indispus deoarece era deja indispus, dat fiind ca am consultat mai multe despre speta si... nu am prea gasit lucruri favorabile).
va rog sa imi dati cateva detalii:

la punctul 2: administratorul sa se opuna la ce? avand puteri depline poate lua decizia vanzarii fara informarea asociatilor, astfel incat minoritarul nici nu va sti cand si daca sa ceara evaluarea. odata vanzarea parafata evaluarea nu este tardiva, isi mai are rostul?

"- re-evaluarea patrimoniului existent, prin intermediul unui evaluator independent;"
aceasta re-evaluare va avea si o expreise reflectata in contabilitate? evantual in capitalul social?

la pct. 5:
- divizarea nu se poate fara acord; dar dizolvarea? in paralel exista si neintelegeri pe care le consider majore.
- in cazul in care evaluatorul independent respectiv instanta stabileste o valoare si aceasta valoare nu se achita, actionarul majoritar motivand ca nu are de unde, iar firma nu are capital numerar ce se intampla? se rezolva la calendele grecesti?
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2010
askator, utilizator
2.
Re-evaluarea mijloacelor fixe din patrimoniu se inregistreaza in contabilitate.
5.
NU, nici dvizare si nici dizolvare. Numai retragerea (unilaterala) din SC.
Retragerea este fie amiabila fie in instanta.
Retragerea amiabila probabil ar imbraca forma unei cesiuni de parti sociale.

Insa retragerea pe calea instantei este privita tot ca o cesiune?
Daca actionarul majoritar nu doreste / nu vrea sa preia partile sociale la pretul stabilit de un evaluator independent si instanta de judecata?
In cazul retragerii (unilaterale) pe cale judecatoreasca cine trebuie sa achite contra-valoarea echivalentului partilor sociale: societatea comerciala sau actionarul majoritar? Initial capitalul, respectiv aportul, a fost facut in firma nu dat de asociatul minoritar celui majoritar, la retragere nu tot firma ar trebui sa returneze? Daca nici unul nici altul (nici societatea nici asociatul majoritar) nu dispun de resurse ce urmeaza?
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2010
askator, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere actionar cu preluare imobile venere venere Buna ziua! Suntem o societate cu 4 actionari, detinem parti sociale in mod egal. Un actionar (25% ) doreste retragerea din societate cu preluarea unor imobile ... (vezi toată discuția)
Desprindere societate m_nitu m_nitu Buna dimineata! Am din nou nevoie de informatii cu privire la urmatorul fapt: Firma la care lucrez are un obiect de activitate principal si unul secundar. ... (vezi toată discuția)
Rascumparare actiuni irina s irina s Fiind actionar minoritar la o societate comerciala pe actiuni, am cerut societatii rascumpararea actiunilor mele. Pina in prezent nu am primit banii pentru ... (vezi toată discuția)