avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... "prelungire" formare profesionala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

"prelungire" formare profesionala?

M-am angajat acum 7 luni la o firma internationala, am fost trimis in strainatate pentru training. Am stat acolo 3 luni. Acolo intr-adevar am facut training in adevaratul sens al cuvantului. Acum vine nelamurirea. In contractul de munca scrie frumos negru pe alb ca "angajatul nu poate avea initiativa incetarii contractului pe o perioada de 1 an de la terminarea trainingului !!" ...deci doar 1 an scrie. Acum dupa ce au trecut deja vreo 4-5 luni de la terminarea trainingului seful imi spune ca s-ar putea sa fie nevoie sa ma mai duc inca 2 saptamani pt training. Un coleg de-al meu mi-a spus ca asta ar putea fi o tentativa de a-mi prelungi perioada de 1 an in care sa fiu obligat sa stau. El spune ca de vreme ce contractul spune ca nu poti pleca la 1 an dupa terminarea trainingului, iar eu ma duc acum din nou la training(desi doar pt 2 saptamani), s-ar putea sa fiu nevoit sa mai stau inca 1 an dupa ce vin din aceste 2 saptamani. Oare chiar se poate asa ceva?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 10:06, 29 Septembrie 2007
~ Conținut șters la cerere ~
Puteti fi putin mai clar?
In contractul individuale de munca este precizata perfectionarea?
Vorbeste deunul sau de mai multe cursuri de perfectionare?
Dace ne puteti spune exact cum suna prevederea respectiva, am putea da un raspuns mai bun.
~ Conținut șters la cerere ~
imi cer scuze pentru raspunsul intarziat. Trainingul care ar urma sa il facem(si care va dura 3 saptamani mai nou din cate am auzit) sunt pentru perfectionarea cunostintelor. Noi lucram in domeniul IT, ar urma sa lucram la niste proiecte care necesita inainte un training pe acel "domeniu".

Nu stiu in ce masura s-ar numi training. La inceput cand am fost intr-adevar aveam parte de traineri care ne invatau, de data aceasta din cate am inteles vom sta 3 saptamani impreuna cu persoanele care deja lucreaza cu acele programe/la acel proiect si ar urma sa invatam din mers de la ei ce si cum. Intr-un fel e tot training dar pe de-o parte acele persoane nu sunt traineri, nu ne invata pe noi ci doar isi fac munca si noi ne uitam la ei(ceva de genul). Totusi, problema ramane daca aceste 3 saptamani s-ar putea considera ca o "prelungire" la trainingul initial care a avut loc in martie-mai(inceputul lui martie pana inceputul lui iunie) si daca vreuna din persoanele care va participa la acest training poate sa fie obligata la vreo plata cand se face 1 an de la terminarea trainingului. Va multumesc

Adelaida: in contractul individual de munca exista un punct C(sau D) in care se precizeaza ce am spus intial: angajatul care are parte de training in strainatate nu poate avea initiativa incetarii contractului timp de 1 an de la terminarea trainingului.(pana maine pot sa redau exact cuvintele scrisa daca credeti ca acea clauza poate fi "interpretabila").

Va multumesc anticipat
Asa cum inteleg eu ceea ce ai scris, in CIM se face o referire generala cam la orice curs de perfectionare.
Aceste noi 3 saptamani cred ca vor fi un curs de sine statator si care vor genera o obligatie noua pt. 1 an de zile.
Ar fi minunat daca ai scrie textul exact.

Alte discuții în legătură

Demisie in perioada de proba cu clauza formare profesionala Little_skip Little_skip Buna seara, As dori sa stiu daca in perioada de proba intra in vigoare clauza de formare profesionala. Mentionez ca nu am beneficiat pana in prezent de ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)