avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... HG 735/2010: Recalcularea pensiilor militare de stat, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

HG 735/2010: Recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor

Hotararea nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 527, din 28 iulie 2010.

Potrivit acestui act normativ, pensiile se recalculeaza conform algoritmului de calcul utilizat de Legea nr. 19/2000, respectiv cuantumul pensiei se va determina prin inmultirea punctajului mediu anual cu valoarea unui punct de pensie.

In sistemul public de pensii punctajul mediu anual se determina in functie de un stagiu complet de cotizare care difera de la asigurat la asigurat, avandu-se in vedere sexul si data nasterii acestuia. Potrivit art. 4, alin. (2) din HG nr. 735/2010, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 va fi de 20 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Aceasta este diferenta majora pe care am remarcat-o dupa citirea HG nr. 735/2010, stagiul complet de cotizare fiind un element foarte important in procesul de stabilire a cuantumului pensiei.

Dupa cum rezulta din art. 12 al HG nr. 735/2010, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale va pune la dispozitia institutiilor abilitate cu aplicarea prevederilor prezentei hotarari, gratuit, aplicatiile informatice specifice, respectiv programul cu ajutorul caruia se calculeaza pensiile in sistemul public.

Institutiile prevazute la art. 16 din HG nr. 735/2010 pot emite instructiuni de aplicare, instructiuni care, in opinia mea, vor avea caracter de acte interne.

Accesand link-urile de mai jos, puteti citi Legea nr. 119/2010 si anexele HG nr. 735/2010.
www.avocatnet.ro/content/art...

www.avocatnet.ro/content/art...

Art. 1. — Pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, cuvenite sau aflate in plata, se recalculeaza conform algoritmului de calcul utilizat de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
Art. 2. — (1) Recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se realizeaza prin determinarea stagiilor de cotizare si punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de catre beneficiari si stabilirea cuantumului fiecarei pensii.
(2) Documentele doveditoare necesare stabilirii punctajelor medii anuale in vederea recalcularii pensiilor sunt prevazute in anexele nr. 1a, 1b si 2.
(3) Pentru perioadele in care beneficiarii si-au desfasurat activitatea in Ministerul Apararii Nationale, documentele doveditoare se solicita de catre acestia prin centrele militare judetene/zonale/de sector sau prin unitatile militare din care au facut parte, dupa caz.
(4) Pentru perioadele in care beneficiarii si-au desfasurat activitatea in celelalte institutii din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciarelor, documentele doveditoare se solicita de catre acestia de la ultima unitate din care au facut parte sau de la structura de resurse umane a inspectoratelor generale/similare, in situatia in care aceste unitati au fost desfiintate.
(5) Pentru personalul trimis in misiune permanenta in strainatate sau, dupa caz, pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, la determinarea punctajului mediu anual se vor lua in calcul veniturile corespunzatoare functiei pe care acesta a fost incadrat in tara.
(6) Documentele doveditoare obtinute in conditiile alin. (3) si (4) se depun de catre beneficiari la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii de la care primesc drepturile de pensie.
(7) Recalcularea prevazuta la alin. (1) se efectueaza in ordinea inregistrarii documentelor doveditoare la structurile de pensii, iar in lipsa acestora, incepand cu cele mai vechi dosare aflate in plata, in functie de anul si luna deschiderii dreptului la pensie.
Art. 3. — La determinarea cuantumului pensiei recalculate se foloseste valoarea punctului de pensie valabil la data incheierii procesului de recalculare.
Art. 4. — (1) Stagiul de cotizare reprezinta vechimea in serviciu si, dupa caz, vechimea in munca prevazuta de legislatia in vigoare la data deschiderii dreptului la pensia de care persoana beneficiaza sau care i se cuvine, la data inceperii procesului de recalculare, potrivit prevederilor art. 8—10 din Legea nr. 119/2010.
(2) Stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 va fi de 20 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Art. 5. — Pentru recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 se considera a fi indeplinite conditiile de acordare prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 6. — (1) Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente in pastrare la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii.
(2) In situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueaza pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevazute la art. 2 alin. (3) si (4).
(3) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, altele decat cele prevazute la alin. (2), la determinarea punctajului mediu anual se aplica prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse in termenul pentru recalculare prevazut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
(5) In perioada 1 aprilie 2001—1 august 2007, punctajelor anuale nu li se aplica plafonarea prevazuta de legislatia privind pensiile din sistemul public in vigoare in perioada respectiva.
Art. 7. — In situatia pensiilor de invaliditate, stagiul potential acordat la stabilirea drepturilor de pensie pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010 se mentine si pentru stabilirea punctajului mediu anual, conform prevederilor art. 78 alin. (6) din Legea nr. 19/2000, cu exceptia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 8. — Pensia de urmas se stabileste procentual din pensia recalculata la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat, cu exceptia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 9. — (1) Daca din documentatia de pensionare rezulta perioade de vechime in munca exprimate in saptamani de cotizare, ca urmare a achitarii contributiei catre fostele case de asigurari sociale, aceste perioade se vor transforma in stagiu de cotizare exprimat in ani si luni de cotizare.
(2) In acest caz, pentru determinarea punctajului mediu annual se vor utiliza salariile medii brute pe economie din perioadele respective.
(3) Daca din documentatiile de pensionare nu rezulta localizarea saptamanilor de cotizare in cadrul anului, acestea vor fi plasate imediat dupa data de 1 aprilie a anului respectiv.
Art. 10. — (1) Pensia de serviciu recalculata, potrivit Legii nr. 119/2010, poate fi modificata la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, intocmite conform prevederilor legale, din care rezulta date si elemente, altele decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care, conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se au in vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare.
(2) Drepturile de pensii recalculate potrivit alin. (1) se acorda astfel:
a) de la data de intai a lunii urmatoare expirarii procesului de recalculare, daca cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa in termenul general de prescriptie;
b) din prima zi a lunii urmatoare celei in care cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa la casa de pensii, dupa termenul prevazut la lit. a).
Art. 11. — Pensiile de serviciu ale caror cuantumuri au fost stabilite prin aplicarea hotararilor definitive si irevocabile ale instantelor de judecata se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei hotarari.
Art. 12. — (1) In vederea aplicarii prevederilor prezentei hotarari, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale pune la dispozitia institutiilor abilitate cu aplicarea prevederilor prezentei hotarari, gratuit, aplicatiile informatice specifice.
(2) Aplicatiile informatice prevazute la alin. (1) urmeaza sa fie adaptate specificului propriu de catre institutiile care efectueaza recalcularea.
Art. 13. — (1) Stabilirea pensiei recalculate se face prin decizie emisa de structurile de pensii, care va cuprinde in mod obligatoriu temeiurile de fapt si de drept care au stat la baza recalcularii, precum si termenul in care poate fi introdusa contestatia.
(2) Deciziile de pensie recalculata se comunica in scris beneficiarilor, in termen de 30 de zile de la data emiterii.
Art. 14. — (1) Impotriva deciziilor de pensie recalculate se poate introduce contestatie in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
(2) Deciziile comisiilor de contestatii pot fi atacate in instanta, potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 15. — Pentru recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se autorizeaza entitatile implicate in acest proces, din cadrul institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, sa incheie contracte de prestari servicii/conventii civile.
Art. 16. — In aplicarea prezentei hotarari, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii pot emite instructiuni de aplicare, aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite.
Art. 17. — Anexele nr. 1a, 1b si 2 fac parte integranta din prezenta hotarare.

Foarte buna initiativa de a aduce la un loc cele 2 acte normative. Le disecam si le analizam mai usor. Cine cunoaste amanunte despre modul concret de aplicare si ce instructiuni s-au primit la unitati?
Desi sunt in contact pe "problema"(urmaresc cam tot ce apare pe aceasta tema), nu am aflat inca daca s-au emis ordine interne .
Pot sa semnalez insa un lucru.
HG 735/2010, precizeaza la art. 2 al.3 si 4 ca pentru a obtine adeverintele de venit, solicitantii trebuie sa se adreseze, centrelor militare judetene/zonale/de sector sau prin unitatile militare din care au facut parte ori la structura de resurse umane a inspectoratelor generale/similare, in situatia in care aceste unitati au fost desfiintate.
Din economia textului, inteleg ca entitatea la care te trimite legea are obligatia de a cere altor unitati unde solicitantul si-a desfasurat activitatea in timp, adeverintele de venit, iar in cazul celor desfiintate, sa caute cu resurse proprii prin arhive aceste informatii, urmand a remite solicitantilor actele cerute si necesare in vederea recalcularii pensiilor.
In doua cazuri (MAI si ANP) am observat insa ca se cere expres sa se indice in cerere( un model impus de fiecare entitate) numai unitatile din structura lor unde solicitantul si-a desfasurat activitatea.
Fata de aceasta solicitare expresa , inteleg ca pentru alte locuri de munca, pensionarul va trebui sa se adreseze direct acolo, daca acele unitati mai exista. Asta presupune pentru pensionari un efort in plus.


Si eu sunt foarte interesata de subiect. Efortul cade tot pe cel pagubit, pentru ca activitatea este in asa fel conceputa ca sa lase loc la interpretari si confuzii. Eu nu sunt insa convinsa ca obligatia noastra de a cere aceste adeverinte este solutia corecta. pentru ca ne va spune : "Dar voi ati solicitat , de ce veniti acum cu contestatii?" Din moment ce noi solicitam sa ne recalculeze pensia nu vom mai putea face nici o contestatie.
Nu au aparut ordine interne la 5 din unitatile ( mari) unde am luat legatura pentru a ma informa despre aplicarea acestei legi.
Mai mult , cadrelor active nu li s-a marit contributia pentru fondul de pensii, nu li se retine din salariu o suma mai mare decat pana acum, ceea ce duce la concluzia ca pensionarilor li se aplica o lege ( sa se tina seama de pricnipiul contributivitatii), dar pentru cadrele active nu s-a luat nici o masura in acest sens. Lor li s-a precizat ca se considera ca participa cu cota intreaga atunci cand vor iesi la pensie? Cum de altfel ni s-a promis si noua, iar acum se da peste cap totul.
Pentru Rodica:
Am sa-ti dau niste argumente cu privire la aceste acte normative, de care trebuie sa tinem cont:
-Curtea Constitutionala a declarat constitutionala recalcularea pensiilor la militari;
-Legea 119/2010, a fost votata in Parlament , daca nu ma insel, chiar si de parlamentarii opozitiei. In aceasta imprejurare nu cred ca daca se vor schimba guvernantii se va schimba ceva ref. aceasta lege si aplicarea ei.
Rodica a mai spus:
Eu nu sunt insa convinsa ca obligatia noastra de a cere aceste adeverinte este solutia corecta. pentru ca ne va spune : "Dar voi ati solicitat , de ce veniti acum cu contestatii?" Din moment ce noi solicitam sa ne recalculeze pensia nu vom mai putea face nici o contestatie.

Cat priveste recalcularea, te rog sa citesti cu atentie HG 735/2010 art. 2 si 6 al. 1, 2 si 4 si art. 10 .
La 6 in al.1, 2 si 4 se precizeaza:
"1) Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente in pastrare la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii.
(2) In situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueaza pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevazute la art. 2 alin. (3) si (4).
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse in termenul pentru recalculare prevazut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
Din economia celor 2 articole invocate de mine eu inteleg ca :
-potrivit art. 6 al.1 recalcularea se face automat si astfel de la 01.01.2011, se emite o decizie pentru pensia recalculata;
-daca in cele 5 luni date de lege pentru recalculare, nu ai depus adeverintele de venit, recalcularea va tine cont de informatiile existente in dosarele de pensionare.
Acolo in acele dosare exista ( din cate stiu eu) o fisa in care sunt consemnate informatii referitoare la data incadrarii, date privind avansarea in grad si functie, cu clasele corespunzatoare de salarizare dar nu sunt mentionate veniturile lunare
-deci daca nu depui adeverintele de venit vei avea pensia recalculata automat, tinand cont numai de informatiile din fisa, iar pensia va fi mult diminuata((2) In situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueaza pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevazute la art. 2 alin. (3) si (4))
Si acum vezi si art. 10:
Art. 10. — (1) Pensia de serviciu recalculata, potrivit Legii nr. 119/2010, poate fi modificata la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, intocmite conform prevederilor legale, din care rezulta date si elemente, altele decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care, conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se au in vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare.
(2) Drepturile de pensii recalculate potrivit alin. (1) se acorda astfel:
a) de la data de intai a lunii urmatoare expirarii procesului de recalculare, daca cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa in termenul general de prescriptie;
b) din prima zi a lunii urmatoare celei in care cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa la casa de pensii, dupa termenul prevazut la lit. a).
Deci eu cred ca este bine sa-ti obtii adeverintele de venit.
Eu am insa o alta problema.
Va fi avuta in vedere in cazul acestei recalculari , Decizia 120/16.02.2007 Curţii Constituţionale al cărui obiect este similar cu cel pe care îl analizăm?. În considerentele deciziei, se reţin următoarele:
,,Operaţiunea de recalculare priveşte în mod inevitabil trecutul, pentru că stagiul de cotizare a fost realizat în trecut, dar se efectuează doar după data intrării în vigoare a ordonanţei şi are efecte numai pentru viitor, pensia recalculată intrând în plată numai de la data emiterii deciziei. În cazurile în care din recalculare rezultă un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti aceasta, iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată, fără a se aduce vreo atingere drepturilor legal câştigate anterior”.
Ultima modificare: Duminică, 22 August 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
buna seara,care este stagiul complet de cotizare care se ia in calcul la recalcularea unei pensii militare ?

Alte discuții în legătură

Pensii militare de urmas - recalculare- krys_xndr krys_xndr Buna ziua, as vrea si eu sa stiu daca recalcularea pensiilor militare vor influenta si pensiile militare de urmas si daca in conditiile in care primesc pensie ... (vezi toată discuția)
Legea pensiilor 19/2000 constantin stan constantin stan In tabelul 4 privind reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I-a de munca nu este prevazut reducerea aferenta pentru anii fara sot( ex. 15, 17,19 ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor militare conform legii nr. 119/2010 si hg nr. 735/2010 maria0157 maria0157 Conform Hg 735/2010 militarii pensionari sunt obligati sa solicite individual adeverinte de venit de la unitatile militare unde au lucrat (nu au carnete de ... (vezi toată discuția)