Pentru Rodica:
Am sa-ti dau niste argumente cu privire la aceste acte normative, de care trebuie sa tinem cont:
-Curtea Constitutionala a declarat constitutionala recalcularea pensiilor la militari;
-Legea 119/2010, a fost votata in Parlament , daca nu ma insel, chiar si de parlamentarii opozitiei. In aceasta imprejurare nu cred ca daca se vor schimba guvernantii se va schimba ceva ref. aceasta lege si aplicarea ei.
Rodica a mai spus:
Eu nu sunt insa convinsa ca obligatia noastra de a cere aceste adeverinte este solutia corecta. pentru ca ne va spune : "Dar voi ati solicitat , de ce veniti acum cu contestatii?" Din moment ce noi solicitam sa ne recalculeze pensia nu vom mai putea face nici o contestatie.
Cat priveste recalcularea, te rog sa citesti cu atentie HG 735/2010 art. 2 si 6 al. 1, 2 si 4 si art. 10 .
La 6 in al.1, 2 si 4 se precizeaza:
"1)
Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente in pastrare la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii.
(
2) In situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueaza pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevazute la art. 2 alin. (3) si (4).
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse in termenul pentru recalculare prevazut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
Din economia celor 2 articole invocate de mine eu inteleg ca :
-potrivit art. 6 al.1 recalcularea se face automat si astfel de la 01.01.2011, se emite o decizie pentru pensia recalculata;
-daca in cele 5 luni date de lege pentru recalculare, nu ai depus adeverintele de venit, recalcularea va tine cont de informatiile existente in dosarele de pensionare.
Acolo in acele dosare exista ( din cate stiu eu) o
fisa in care sunt consemnate informatii referitoare la data incadrarii, date privind avansarea in grad si functie, cu clasele corespunzatoare de salarizare
dar nu sunt mentionate veniturile lunare
-deci daca nu depui adeverintele de venit vei avea pensia recalculata automat, tinand cont numai de informatiile din fisa, iar pensia va fi mult diminuata(
(2) In situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueaza pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevazute la art. 2 alin. (3) si (4))
Si acum vezi si art. 10:
Art. 10. — (1) Pensia de serviciu recalculata, potrivit Legii nr. 119/2010, poate fi modificata la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, intocmite conform prevederilor legale, din care rezulta date si elemente, altele decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care, conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se au in vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare.
(2) Drepturile de pensii recalculate potrivit alin. (1) se acorda astfel:
a) de la data de intai a lunii urmatoare expirarii procesului de recalculare, daca cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa in termenul general de prescriptie;
b) din prima zi a lunii urmatoare celei in care cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa la casa de pensii, dupa termenul prevazut la lit. a).
Deci eu cred ca este bine sa-ti obtii adeverintele de venit.
Eu am insa o alta problema.
Va fi avuta in vedere in cazul acestei recalculari , Decizia 120/16.02.2007 Curţii Constituţionale al cărui obiect este similar cu cel pe care îl analizăm?. În considerentele deciziei, se reţin următoarele:
,,Operaţiunea de recalculare priveşte în mod inevitabil trecutul, pentru că stagiul de cotizare a fost realizat în trecut, dar se efectuează doar după data intrării în vigoare a ordonanţei şi are efecte numai pentru viitor, pensia recalculată intrând în plată numai de la data emiterii deciziei.
În cazurile în care din recalculare rezultă un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti aceasta, iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată, fără a se aduce vreo atingere drepturilor legal câştigate anterior”.