avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Impozitare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Impozitare

As dori sa pun o intrebare legata de impozitarea tichetelor de cadou pentru copii. In cadrul unitatii noastre este prevazut ca la inceputul lunii iunie sa primim tichete de cadou pentru copii. Firma nu a fost hotarata sa respecte CCM, dar la presiunile sindicatului, am primit tichetele de cadou la inceputul lunii iulie. Acum, la salar am constatat ca acestea au fost impozitate. Este corect? Eu stiu ca impozitarea tichetelor se aplica intr-adevar din luna iulie dar pentru veniturile cuvenite pe luna iulie, iar eu consider ca tichetele de cadou pentru ziua copilului sunt venituri cuvenite pe luna iunie. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:45, 19 August 2010
L 142/1998
Art. 5
(1) Angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare.
(2) In conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.

Angajatorul a procedat corect.

mc
Ultima modificare: Miercuri, 11 August 2010
ContSters109653, utilizator
Fac inca odata precizarea ca nu este vorba de tichete de masa ci de tichete cadou pentru ziua copilului (adica 1 iunie) si care ne-au fost distribuite cu intarziere din cauza neintelegerilor unitatii cu sindicatele... Deci venituri cuvenite pe luna iunie... Trebuiau impozitate sau nu? Va multumesc...
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile reprezentând cadourile oferite sub forma de tichete cadou de angajatori pentru fiecare copil minor al angajaţilor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, se încadrează la cheltuieli sociale. Acestea sunt deductibile în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/ 2003 - Codul muncii. Cheltuielile sunt deductibile în măsura în care valoarea cadoului oferit pentru fiecare copil minor, cu orice ocazie dintre cele enumerate mai sus, nu depăşeşte 150 lei.

În cazul în care valoarea cadourilor oferite în condiţiile prevăzute de Codul fiscal depăşeşte limita cotei de 2% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, partea care depăşeşte limita reprezintă cheltuială nedeductibilă la calculul impozitului pe profit, şi nu se impozitează la salariat.
Stimata doamna (domnisoara), imi pare rau sa va raspund ca nu am inteles aproape nimic din raspunsul dumneavoastra (termenii contabili pentru mine sunt un mister). As dori sa stiu clar daca trebuiau sau nu impozitate tichetele de cadou pentru copii. (am primit pentru fiecare copil 150 de lei). Va multumesc mult pentru rabdarea dumneavoastra.
Cu stima.
(daca nu trebuiau impozitate cui sa ma adresez?)
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
karytat, utilizator
Tichetele cadou sunt o optiune a soc. si se dau din baza de 2% chelt. sociale la care aceasta are dreptul. Ceea ce este peste aceasta limita se impoziteaza, dar imp.il datoreaza societatea ca imp. pe profit.
Avand in vedere precederile OUG 58/2010, da, se impoziteaza la salariat.
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
ContSters109653, utilizator

Alte discuții în legătură

Sindicat elenaoana elenaoana Pot fi date tichete cadou membrilor cotizanti ai unui sindicat, in conditiile in care Sindicatul nu este angajator, cum prevede Legea 193/2006? (vezi toată discuția)
Tichete cadou pentru toti salariatii zzenovia zzenovia LA MULTI ANI tuturor! Ajutati-ma, va rog . Unitatea noastra a acordat tichete cadou ( 20 buc.= 200 lei valoare/salariat) in luna decembrie 2008.Tichetele ... (vezi toată discuția)
Impozit tichete cadou VLADUTZA07 VLADUTZA07 Ma puteti lamuri va rog in ceea ce priveste impozitarea tichetelor cadou. Se impoziteaza cu 16% sau sunt asimilate veniturilor salariale? Exista o limita ... (vezi toată discuția)