avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... neindeplinire target si neincasare creanta la scadenta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

neindeplinire target si neincasare creanta la scadenta

Buna ziua!
Pentru un agent de livrari se poate redacta o decizie referitoare la consecintele pe care le poate avea neindeplinirea targetului si, de asemenea, pentru neincasarea in timp de___ a contravalorii marfii livrate?
Ma puteti ajuta cu un model?
Cu prietenie,
Diana Popa
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 16:52, 16 August 2010
Partile pot inscrie in contractul lor (adica in contractul individual de munca) si clauze de rezultat.
Clauza de obiectiv (de rezultat) obliga salariatul sa obtina in munca sa un rezultat cuantificabil > sa finalizeze o lucrare, sa incaseze ori sa colecteze o suma de bani , sa-si indeplineasca targetul etc. dar pt. a fi valida aceasta clauza trebuie sa fie precisa si realizabila .
Concret se pot trece aceste obiective si in fisa postului iar pentru neindeplinire se poate recurge la sanctiunile prevazute in codul muncii.
Orice decizie care afecteaza salariul - daca este vorba de cel din contractul individual de munca, trebuie insusita prin act aditional intrucat salariul este un element principal din CIM si orice modificare se face prin act aditional insusit de salariat si inregistrat la ITM .

In caz contrar Decizia este unilaterala si oricind salariatul isi poate recupera dreptul salarial cu care a fost diminuat .
Se poate negocia o clauza privitoare la obligatia salariatului de a atinge un anumit nivel de productie sau de vanzari…
Partile pot stabili un termen si un anume standard pe care salariatul se angajeaza sa il atinga. Neatingerea rezultatului negociat nu poate conduce automat la incetarea contractului de munca - de exemplu - dar acest lucru va putea fi luat in considerare in perspectiva unei eventuale concedieri pentru necorespundere profesionala.
Totusi:
Nu prea poate fi concediat un agent comercial pentru necorespundere profesionala numai pentru ca cifra sa de vanzari a scazut (sau nu mai atinge plafonul stabilit). Acesta ar putea dovedi destul de usor in instanta ca numarul de vanzari al produselor respective a scazut la nivelul intregii tari si / sau ca scaderea s-ar datora slabelor performante ale produsului vandut, deci nu abilitatilor sale de agent comercial. Si, nu in ultimul rand, pentru creantele neincasate la scadenta poate dovedi ca nu e vina lui, ci a beneficiarului… care ar putea avea dificultati economice – printre altele.

O decizie a angajatorului in acest sens nu ar “tzine” in fatza unei eventuale instante – si nici chiar pentru inregistarea la ITM…

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului pt necorespundere profesionala ContSters22096 ContSters22096 persoana care lucreaza intr-o societate care are ca obiect recuperare creante - este legal ca angajatorul sa solicite angajatului semnarea unui act aditional ... (vezi toată discuția)
Target de vanzare aijin aijin Buna ziua. As dori un model de contract de munca/act aditional pentru agent de vanzari in care sa se mentioneze comisioanele pe care le primeste in cazul in ... (vezi toată discuția)
Penalizare pt nerealizare plan Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, se poate retine din salariu 33% reprezentand penalizare pt nerealizare plan(aceasta fiind comunicat verbal).Contractul de munca fiind pe perioada ... (vezi toată discuția)