avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... insolvabilitate persoane fizice
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

insolvabilitate persoane fizice

Lucrez la compartimentul impozite si taxe al unei primarii si trebuie sa declar insolvabile niste persoane care au amenzi nu au bunuri si nici venituri.Ma intereseaza ce pasi ar trebui sa urmez. Multumesc
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 11:25, 4 Octombrie 2011
Cu siguranta detineti o procedura operationala in institutie care descrie amanuntit pasii ce trebuie urmati
Tocmai asta e problema ca nu procedura operationala si nu stiu cum sa procedez.Sunt noua in compartiment si a cazut pe mine magareata
Raspunsul il veti gasi in OG92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată,
cu modificările şi completările ulterioare .
de inspiratie va poate fi link-ul urmator :
[ link extern ]


Cam tarziu va raspund, dar mai bine mai tarziu decat niciodata:

De regula pentru a face un dosar de insolvabilitate trebuie parcursi urmatorii pasi:

1. Trebuie sa avem pornita procedura de executare silita. Adica somatie cu titlu executoriu si decizia accesorii - adica dosarul de executare .
2. Analiza informatiilor pe care le avem in arhiva noastra pentru a identifica informatii care sa ne conduca la realizarea creantelor.
3. Ne deplasam la domiciliul cunoscut al contribuabilului unde vom incheia o nota de constatare.
Aici incercam sa identificam bunuri urmaribile. Daca gasim incheiem proces verbal de identificare bunuri mobile/imobile. Putem pune si sechestre (pv sechestru), caz in care continuam executarea silita.
Ne interesam la vecini/ administrator pentru a afla daca persoana lucreaza undeva. Daca aflam o astfel de informatie vom trimite adresa de infiintare a popririi insotita de titlu executoriu la angajator, caz in care continuam executarea silita.
4. Trimitem adresa la Administratia finantelor publice pentru a afla daca obtine venituri din alte surse. Daca raspunsul este afirmativ intocmim adresa de infiintare a popririi + Titlul
executoriu la cei de la care obtine venituri (ex. o chirie de la un chirias)
5. Trimitem adresa la Starea civila sa aflam daca mai traieste.
Daca mai treieste vom continua cautarile .
Daca nu mai traieste trimitem adresa la Camera Notarilor Publice pentru a afla daca s-a
deschis succesiune si :
a) Daca da ne indreptam cu executare silita impotriva mostenitorilor care au acceptat atat activul, cat si pasivul masei succesorale. In acest caz avem executare silita.
b) Daca nu solicitam secretarului primariei sa declanseze succesiunea vacanta
Nota: Daca a decedat si creanta era dintr-o amenda contraventionala atunci se intocmeste procesul verbal de insolvabilitate si referatul de dare la scadere + borderodul de debite scaderi si se sterge debitul.
6. Trimitem adresa la Evidenta informatizata a persoanei sa vedem daca nu si-a schimbat domiciliul. Daca da vom trimite dosarul de executare la organul fiscal pe raza caruia s-a mutat spre executare silita.
7. Trimitem adresa la Evidenta pasapoartelor pentru a afla daca s-a emis pasaport pe
numele persoanei.
8. Trimitem adresa la Politia de frontiera sa vedem daca a iesit din tara. Daca da se intocmeste procesul verbal de insolvabilitate.
9. Trimitem adresa la Directia Generala a Penitenciarelor sa vedem daca nu se afla incarcerat. Daca da se intocmeste procesul verbal de insolvabilitate.
10. Adresa la Primaria unde s-a nascut persoana. Poate a plecat la parinti si
acolo are bunuri urmaribile.

Evident ca nu trebuie efectuate toate. Vedeti ca in unele cazuri continuam executarea silita iar in altele intocmim procesul verbal de insolvabilitate.
Daca suntem in situatia incheierii procesului verbal de insolvabilitate,
consemnam in acesta ce activitati am intreprins. Se semneaza de inspector.
Se avizeaza de seful de serviciu, se avizeaza de consilierul juridic si se aproba de conducatorul organului de executare: primar/director in cazul unui organ fiscal cu personalitate juridica.
Dupa ce a fost aprobat de conducatorul organului de executare se inregistreaza in registratura si din acel moment nu se mai calculeaza majorarari de intarziere. O copie a procesului verbal se comunica servicului informatic care va inregistra corespunzator debitele (ele vor fi scoase din evidenta automata si vor trece in evidenta separata).

Anul urmator se reia procedura. Evident daca persoana se afla la inchisoare se face adresa doar la inchisoare. Daca se afla inca acolo se face procesul verbal de insolvabilitate si se procedeaza ca mai sus.

....Si asa mai departe

In al 6-lea an se da la scadere primul an. Se face referat de dare la scadere si borderou de debite scaderi.


Sper sa va fie de folos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana fizica insolvabilitate ana55 ana55 La o primarie o persoana fizica a fost trecuta la insolvabili in 2011 fiindca era in imposibilitate de plata,s-a urmarit in continuare posibilitatea incasarii ... (vezi toată discuția)
Despre insolvabilitatea persoanelor fizice DungaciuG DungaciuG As dori precizari cu trimiteri la acte normative despre eventualitatea insolvabilitatii unor persoane fizice privind taxele si impozitele locale.In legislatie ... (vezi toată discuția)
Cum incasez datoriile datorate bugetului local de ,,rau platnici" Nãstase Cristian-Mihail Nãstase Cristian-Mihail problema: am in localitate mai multe persoane care au acumulat datorii mari la bugetul local, sumele sunt din amenzi, iar persoanele in cauza nu au bunuri ... (vezi toată discuția)