avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 153 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Persoana fizica profesii liberale achizitie autoturism
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Persoana fizica profesii liberale achizitie autoturism

Doresc sa achizitionez un autoturism pe un cabinet medical pentru a deduce cheltuielile de amortizare si reparatii.
Ca sa beneficiez de trei vouchere ar fi util sa o cumpar pe persoana fizica, stiut fiind faptul ca la persoanele juridice nu se accepta acestea.
Intrebarea mea ar fi: cum fac trecerea de la"proprietar Popescu", persoana fizica, la Cad. med. ind. Popescu".
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: starcopit , utilizator 16:59, 23 Februarie 2011
de ce spuneti ca nu sunt acceptate 3 vouchere la persoana juridica ?
Guvernul a stabilit ca doar persoanele fizice pot cumpara vouchere si sa le utilizeze ca avans la achizitia de autoturisme.
Eu ca persoana fizica am un voucher si mai cumpar 2.
La persoanele juridice doar daca aveam auto ca mijloc fix si l-as fi dus la remat, asa puteam utiliza voucherul.
mersi :)
am inteles acum despre ce e vorba
~~~
Pentru a trece auto nou de pe persoana fizica pe cabinet - persoana fizica autorizate puteti face un contract de vanzare-cumparare .
Detinerea auto pe cabinet va permite sa deduceti amortizarea , tva ( desi banuiesc ca fiind vorba de cmi aveti activitate scutita si nu sunteti platitor de tva ) , cheltuieli cu reparatii , rovigneta, impozit ,asigurare si poate , de la 01.01.2011 combustibilul , daca se respecta actualele prevederi ale codului fiscal.
Auto va intra in patrimoniul cabinetului . In cazul incetarii activitatii acestuia , va fi vanduta inapoi persoanei fizice iar valoarea de vanzare va fi venit impozabil

Ar mai fi varianta contractului de comodat, in care persoana fizica Popescu pune la dispozitia cmi Popescu acel auto, cu titlu gratuit.
Auto ramane in proprietatea persoanei fizice , iar cmi poate deduce ch cu reparatiile ,eventual combustibil, dupa 01.01.2011.

Ar mai fi o varianta - un contract de inchiriere , dar in acest caz persoana fizica Popescu va obtine venit impozabil din inchiriere bunuri .CMI ar avea cheltuiala deductibila chiria - la o valoare de piata .
Cred ca varianta unui Contract de vanzare-cumparare o voi aplica.
Profit de amabilitatea Dvs. D-na Magda Staicu de a intra in conversatie si va mai expun o latura a problemei mele: la data asta am pe cabinet un autoturism a carei valoare s-a amortizat.A fost cumparat in urma cu cinci ani cu factura direct pe cabinet. As dori sa-l vand(eventual la rude) iar suma incasata va deveni venit impozabil.
Referitor la aceasta vanzare cum procedez? Mai exact cat de mic ar putea fi pretul de vanzare asa incat sa nu intru in conflict cu viitorul inspector fiscal?
depinde de mai multe aspecte : gradul efectiv de uzura , eventual socotit in functie de numarul de km , valoarea de piata pentru un auto similar ( cred ca de pe orice site de vanzari auto se pot gasi cateva oferte similare ) si nu in ultimul rand, cat este dispus cumparatorul sa plateasca.
Nu va pot da o valoare pentru ca sunt aprecieri subiective , dar daca dvs veti determina o valoare functie de criteriile minime de mai sus , va pot spune daca poate fi sau nu considerata acceptabila .
In cazul vanzarii acestui auto vechi, nu uitati de certificatul de atestare fiscala eliberat de aut. fiscala locala competenta .

Alte discuții în legătură

Achizitie masina georgianan georgianan s-a tot discutat in stanga si indreapta, dar nu stiu cum a ramas de fapt... vreau sa cumpar o masina pe societate...pt d-l administrator...la achizitia ... (vezi toată discuția)
Si tot nu inteleg care sunt ch.deduct.si care nu MOCANU DOINA MOCANU DOINA Am citit si recitit OUG 34/ 2009 si tot am dubii in privinta cheltuielilor deductibile. Va rog din suflet sa ma \"luminati\" pentru ca a trecut deja ... (vezi toată discuția)
Deducere tva auto + bonuri combustibil abex abex sunt administrator la o firma care are ca obiect de activitate administrare sisteme /retele calculatoare. In contractele pe care le am cu diverse firme este ... (vezi toată discuția)