avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Si tot nu inteleg care sunt ch.deduct.si care nu
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Si tot nu inteleg care sunt ch.deduct.si care nu

Am citit si recitit OUG 34/ 2009 si tot am dubii in privinta cheltuielilor deductibile. Va rog din suflet sa ma "luminati" pentru ca a trecut deja jumatate de luna din MAI si nu stiu daca este deductibila ch.cu benzina masinii directorului (pentru care inca plateste ratele de leasing), dar ch.cu masina de marfa? Tva.-ul leasingului este deductibil? tinand cont de faptul ca masina are subt 3.500 kg. Cu jena am apelat la d-stra dar sunteti singurii carora ma pot adresa fara sa ma simt jignita de nestiinta mea. Cu considerartie. DOINA MOCANU
Cel mai recent răspuns: MOCANU DOINA , utilizator 19:11, 14 Mai 2009
In cazul urmatoarelor categorii de vehicule se deduce TVA
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenfi de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru închirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
d) vehiculele utilizate în scop comercial, respectiv în vederea revanzarii.
In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor , respectiv a TVaului aferent leasingurilor financiare incheiate pana la 01.05.2009 intra sub incidenta normelor precedente.

CE A APARUT NOU:
Prevederile nu se aplica pentru avansurile care au fost achitate înainte de data de 1 mai 2009 pentru valoarea totala sau partiala a vehiculelor rutiere motorizate, daca livrarea acestora intervine dupa data de 1 mai 2009 inclusiv.

In plus se mai specifica , deductibilitatea cgeltuielilor si a TVAului in cazul in care vehicolele sunt utilizate de personal de conducere
Va multumesc mult, ma gandeam sa nu mai tin cont de bonurile de benzina ale directorului (daca si asa erau nedeductibile):D
Referitor la cheltuielile pentru mijloacele de transport marfa: nu exista limitari de deductibilitate.
Cod fiscal
Art. 21
Cheltuieli
(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.
Norme metodologice
22. Cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile sunt cheltuielile înregistrate cu realizarea şi comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrărilor, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.
....................................
3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată
n) cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcții de conducere şi de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii.

-prin urmare sunt deductibile cheltuielile de intretinete,reparatii pentru un singur autoturism folosit de persoane cu functii de conducere
-nu sunt cheltuieli deductibile cele de combustibil pentru aceste autoturisme si nici TVA nu se deduce la achizitia combustibilului in acest caz.
Am uitat sa precizez ca directorul a avut o masina OPEL ZAFIRA , (acum are un PEUGEOT 407) si l-a dat soferului sa care marfa cu el. Deci, masina de marfa nu este o camioneta sau altceva de acest gen. Si in acest caz deduc bonurile de benzina si reparatiile? Va rog sa ma ajutati si cu aceasta .. dilema
Va multumesc
Astfel, la calculul profitului impozabil si al venitului din activitati independente nu vor fi deductibile "cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, inclusiv cheltuielile privind combustibilul, aferente vehiculelor rutiere motorizate care sunt in mod normal utilizate pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului (...)".
Mai mult, proiectul de OUG abroga prevederile care stabilesc, in prezent, ca au deductibilitate limitata la calculul profitului impozabil "cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de angajatii cu functii de conducere si de administrare ai persoanei juridice, deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane fizice cu astfel de atributii".
......
2. Dupa punctul 491 se introduce un nou punct, punctul 492, cu urmatorul cuprins:
Codul fiscal:
t) În perioada 1 mai 2009—31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transport rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate în proprietatea sau în folosinfa contribuabilului, cu excepţia situatiei în care vehiculele se înscriu în oricare din urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparaţii, paza si protecţie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca.
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de
instruire în cadrul scolilor de soferi.
Norme metodologice:
492. Termenii si expresiile prevazute la art. 21 alin. (4) lit. t) pct. 1 au semnificatiile prevazute la pct. 451 din normele metodologice date în aplicarea art. 1451 din Codul fiscal din titlul VI «Taxa pe valoarea adaugata»."
Poate imi explicati s mie ce ar putea sa insemne asta?

Alte discuții în legătură

Neclaritati in legatura cu tva gabiclenciu gabiclenciu Va rog sa ma luminati ca nu mai pricep nimic.Este deductibil TVA-ul in cazul unei autoutilitare care transporta marfa -luata in leasing financiar in 2006? - ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu combustibilul Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pentru un autoturism folosit de un agent de vanzari, cu care se duce si ia marfa de la furnizori pt. a o vinde ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat tiberiussly tiberiussly Buna. Cheltuielile cu combustibilul si de reparatii ale masinii se pot deconta pe firma pe baza unui contract de comodat ? Multumesc. (vezi toată discuția)